Capital.ba

Vlada Srbije ukida obavezne fiskalne kase za zanatlije

02.08.2012. / 11:20

BEOGRAD, Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić najavio je danas, da će već tokom ovog mjeseca biti ukinuta obaveza zanatlija da drže fiskalne kase i GPRS sisteme.

“Ako tu obavezu nemaju advokati, nema osnova da je imaju i zanatlije”, rekao je Dinkić, naglašavajući “da to ne znači da neće biti finansijske discipline”. Prema njegovim riječima, kontrolu neregistrovanih preduzeća preuzeće poreska uprava od tržišne inspekcije, a oni koji imaju neregistrovanu radnju, imaće određeni period prilagođavanja i ulaska u legalni sistem poslovanja.

Dinkić je najavio da će najkasnije do kraja avgusta biti obezbijeđena finansijska podrška preduzetnicima, za održavanje likvidnosti. Kako je objasnio, riječ je o kreditima čija bi kamata trebalo da iznosi jedan do dva odsto godišnje, a odobravao bi ih Fond za razvoj.

On je dodao da bi do kraja septembra trebalo da budu ukinuti i pojedini parafiskalni nameti, naglašavajući da on smatra da svakako treba ukinuti firmarinu za zanatlije i komunalnu naknadu za isticanje reklame i pozvao zanatlije da kažu šta još od nameta treba da se ukine.

Tokom jeseni, naglasio je on, biće i promijenjen zakon o autorskim pravima i biće ukinuta obaveza plaćanja muzičkog dinara.
Dinkić je najavio i druge mjere, koje neće moći odmah da budu primijenjene, zbog deficita u budžetu, ali bi već od početka naredne godine mogle da zažive.

Jedna od njih je i bespovratna podrška za investicije u zanatstvu, koja bi predviđala da država podrži preduzetnike koji obezbijede najmanje 50 odsto sopstvenih sredstava, od ukupne vrijednosti investicije, dok bi preostali dio finansirala država.

U okviru Ministarstva biće formiran Sektor za preduzetništvo, na čijem će čelu biti Dragijana Radonjić Petrović, rekao je Dinkić. On je najavio i usvajanje Zakona o zanatstvu i osnovanje zanatske komore, podsjetivši da u prethodnoj vladi nije bilo političke volje za to, ali da su se tada stvorili uslovi, da se taj zakon usvoji. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!