Capital.ba

Grčka ostaje potpuno bez keš novca

31.07.2012. / 16:54

ATINA, Grčkoj, kojoj se bliži bankrot, ponestaje gotovine dok čeka isplatu sljedeće tranše međunarodne pomoći, kaže zamjenik ministra finansija Hristos Staikuras.

Tamošnji ministar finansija je poručio da je finansijska pozicija Grčke alarmantna.
Evropski partneri Atine su u više navrata obećali da će sredstva biti isplaćena u avgustu, kada Grčkoj na naplatu dospijevaju obveznice vrijedne 3,2 milijarde evra, ali detalji finansiranja još nisu objavljeni.
Bez tog novca, Grčka će ostati bez sredstava za plaćanje svakodnevnih javnih troškova, od plata za policiju i druge radnike javnog sektora, do penzija i socijalnih beneficija.

Država je u potpunosti zavisna od pomoći evropskih partnera i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji su posljednjih nedjelja povećali pritisak na Atinu time što su naveli da dalja pomoć neće biti isplaćena dok ne bude završena procjena sprovođenja reformi u Grčkoj.

“Rezerve gotovine skoro su na nuli. Rizično je govoriti o tome koliko će potrajati, budući da to uvijek zavisi od budžetskih prihoda i rashoda”, rekao je Staikuras.

“Međutim, mi smo nesumnjivo na ivici, nismo primili tranšu pomoći koju je trebalo da primimo i imamo obveznice koje dospijevaju na naplatu 20. avgusta”, poručio je on.

Atina je u nekoliko navrata ranije za dlaku izbjegla bankrot, budući da je vlada uspjevala da odloži neka plaćanja i izdaje obveznice dok ne stigne sljedeća tranša pomoći.

Završetak procjene napretka Grčke u sprovođenju reformi, zahtjevanih u zamjenu za pomoć, ne očekuje se prije septembra, a inspektori EU i MMF-a trenutno su u Atini.

Da neizvjesnost bude veća, grčki politički lideri spore se oko 11,5 milijardi evra teške štednje, koju treba ostvariti da bi se udovoljilo međunarodnim kreditorima. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!