Capital.ba

Njemačka: Više obnoviljive energije

28.07.2012. / 8:40

BERLIN, Proizvodnja električne energije iz visoko dotiranih obnovljivih izvora u Njemačkoj porasla je u prvom polugodištu za 19,5 odsto.

Udio “zelene” energije u ukupnoj proizvodnji energije porastao je na 25 procenata, sa prošlogodišnjih 21 odsto, objavilo je njemačko energetsko udruženje BDEW.

Produkciji energije iz obnovljivih izvora najviše doprinosi vjetar, čiji je udio u ukupnoj proizvodnji energije dostigao 9,2 procenta. Bio masa ima udio od 5,7, a solarna tehnologija 5,3 odsto.

Najveći rast zabilježila je proizvodnja iz solarnih uređaja, koja je povećana za skoro 50 odsto, prenijeli su njemački mediji. Njemačka je lider u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora, a do 2035. godine planira da njen udio poveća na 35 odsto.

Negativna strana tog načina proizvodnje su visoki troškovi koji padaju na potrošače, a zbog sistema dugoročno garantovanih visokih otkupnih cijena opterećivaće ih još najmanje dvije decenije. Razvoj obnovljivih izvora tako nailazi, ne samo na ekonomske i tehničke teškoće, nego i na socijalna ograničenja.

Konzervativna vlada zato u posljednje vrijeme znatno ograničava podršku obnovljim izvorima. Globalna konsultantska agencija Mek kinsi (McKinsey) u maju je procjenila da će za prelazak na obnovljive izvore, koji treba da zamjene ukinutu nuklearnu energiju, Njemačka za deset godine, do 2020. godine, platiti ukupno 175 milijardi evra.

Njihov godišnji dodatak za “zelenu energiju” će sa prošlogodišnjih 13,5 milijardi evra, 2020. godini dostići ukupno 21,5 milijardi evra, što je preračunato po stanovniku 265 evra godišnje. Tanjug

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!