Capital.ba

Konstantan rast izvoza privrede Šumadije i Pomoravlja

21.07.2012. / 8:10

KRAGUJEVAC, Zahvaljujući konstantnom rastu izvoza, privreda Šumadije i Pomoravlja u prvih pet mjeseci 2012. godine na inostranim tržištima prodala je proizvode u vrijednosti od 214, a iz svijeta uvezla robu za 209 miliona dolara, i na taj način ostvarila spoljnotrgovinski suficit od pet miliona dolara.

 

Riječ je o prvom spoljnotrgovinskom suficitu šumadijsko-pomoravske privrede u posljednje 22 godine, a taj uspjeh na značaju dobija i činjenicom da privreda u ostalim dijelovima Srbije dobo kaska za ovim rezultatima.

U Regionalnoj privrednoj komori u Kragujevcu ističu da se prije dvije godine započeti trend rasta izvoza, značajno nastavlja i u 2012. godini. U prvih pet mjeseci ove godine preduzeća iz Šumadije i Pomoravlja za više od 40 odsto uvećala su vrijednost izvoza, dok je uvoz manji za 14 odsto.

Najveći udio u izvoznim poslovima imaju električni kablovi i provodnici, dijelovi i pribor za vozila, alati, namještaj, voće i povrće, te vojno, lovačko i sportsko oružje, čija prodaja u svijetu ove godine doživljava pravi bum. Primjera radi, izvoz Zastavinog oružja u Ameriku u 2012. godini vrijedan oko 26 miliona dolara, biće za pet puta veći no prošle godine.

S druge strane, ovogodišnji izvoz šumadijsko-pomoravske privrede na najznačajnija tržišta Evropske unije i u Rusiju bilježi rast od 75 odsto, a dobri izvozni rezultati bilježe se i u zemljama CEFTA sporazuma.

Među najvećim izvoznicima nalazi se i desetak kragujevačkih firmi, prije svih onih iz sektora automobilske industrije, kao što su Fijat automobili Srbija i Zastava tapacirnica, te proizvođači namještaja – Forma ideale i drugi. I dok se od Fijatove fabrike tek očekuju izvozni rezultati vrijedniji i od milijardu evra godišnje, dotle ohrabruje sve značajnija poslovna saradnja Zastava tapacirnice sa sve većim brojem vodećih inostranih automobilskih kompanija. Zastava tapacirnica planira da ove godine inostranim partnerima isporuči delove u vrijednosti od 16 miliona evra, što je za pet miliona evra više nego prošle godine, prenose mediji.

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!