Capital.ba

“Nikolas” zbog dugova ide u likvidaciju

17.07.2012. / 9:04

BANJALUKA, Obaveze preduzeća “Nikolas” Banjaluka koje je u stečaju, tri puta su veće od procijenjene imovine, zbog čega je juče na izvještajnom ročištu u banjalučkom Okružnom privrednom sudu predloženo da se imovina firme proda i da se postupak završi likvidacijom.

Stečajni upravnik ovog preduzeća Miroslav Lazendić rekao je na izvještajnom ročištu da se prodajom proizvodnog kompleksa u Višegradu, kojim ovo preduzeće raspolaže, mogu namiriti razlučni povjerilac odnosno banka, ali da ovo preduzeće neće moći da nastavi rad.
– S obzirom na to da preduzeće ima mnogo više obaveza nego što je vrijednost imovine i da nema radnika, predlažem da se od prodaje imovine namire razlučni povjerioci i povjerioci višeg isplatnog reda, te da se stečajni postupak završi likvidacijom – kazao je Lazendić.
On je istakao da imovinu “Nikolasa” čini proizvodni kompleks u Višegradu čija vrijednost iznosi nešto više od 1,157 miliona maraka, te zalihe srebrnog nakita procijenjene vrijednosti od 60.000 maraka.
Istakao je i da postoji i mogućnost smanjenja vrijednosti nakita ako bi se išlo na prodaju kompletnog nakita odjednom.
Ukupna prijavljena potraživanja povjerilaca iznose 4,9 miliona maraka, a među povjeriocima su Unikredit banka Banjaluka, Poreska uprava RS i Uprava za indirektno oporezivanje BiH.
Ukupne procijenjene obaveze preduzeća iznose 2.836.949 maraka.
Između ostalih, preduzeće ima obaveze po osnovu dugoročnih kredita u iznosu od 580.068 maraka, po osnovu avansa iz inostranstva 226.068 maraka. Dobavljačima u zemlji preduzeće duguje 99.890 maraka, a u inostranstvu 1,263 miliona KM. Obaveze prema radnicima iznose 250.925 maraka.
Lazendić je istakao da se među povjeriocima nalaze razlučni povjerioci koji imaju hipotekarno pravo na proizvodni objekat u Višegradu.
Stečajni postupak nad preduzećem “Nikolas” čija je osnovna djelatnost bila trgovina, otvoren je krajem prošle godine.
Ročište
S obzirom na to da juče nisu mogla tačno biti utvrđena sva potraživanja povjerilaca, na idućem ročištu trebalo bi da bude održana detaljnija rasprava o potraživanjima Uprave za indirektno oporezivanje i NLB Razvojne banke čija potraživanja stečajni upravnik nije priznao. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: “Nikolas” zbog dugova ide u likvidaciju

    1. sudija

      a sta je sa prostorom u robnoj kuci boska??