Capital.ba

Crna Gora druga na mjestu konkurentnosti zemalja koje nisu članice EU

28.10.2008. / 13:24

PODGORICA, Crna Gora je druga na listi konkurentnosti zemalja koje nisu članice Evropske unije (EU), sa 3,96 poena, pokazuje izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) o sprovođenju Lisabonskih ciljeva tokom posljednje dvije godine.

Crna Gora je na listi odmah iza Hrvatske, koja je zabilježila 4,1 bod, prenose podgorički mediji.

Izvještaj o napretku zemalja članica EU u sprovođenju ciljeva lisabonske strategije pokazao je da Hrvatska, Crna Gora i Turska, kao potencijalne članice, imaju znatno bolje rezultate na različitim područjima od Poljske i Bugarske, koje su članice Unije.

Prema kreiranju efikasnih i integrisanih finansijskih usluga i podsticanju održivog razvoja Crna Gora je prva među 16 posmatranih zemalja koje nisu članice EU.

Visoke pozicije Crna Gora je zauzela i u domenu liberalizacije tržišta, kreiranja informacijskog društva za sve građane, uspostavljanja umreženih industrija i intenzivnom uključivanju građana u društvo.

Od posmatranih područja najslabiji rezultat zabilježila je u oblasti poboljšanja okruženja za poslovanje kompanije, gdje je zauzela 12. poziciju.

Švedska je najkonkurentnija ekonomija EU, dok su nordijske zemlje najbolje u Evropi na području inovacija, što se pripisuje agresivnosti njihovih kompanija pri usvajanju novih tehnologija i potrošnji na istraživanja i razvoj.

Studija je pokazala da je nekoliko zemalja koje su se Uniji priključile 2004. rangirano ispred mnogih starijih članica, a riječ je o Estoniji, Sloveniji i Češkoj. To pokazuje da su te zemlje već sada bliže ispunjenju ciljeva lisabonske strategije od mnogih članica iz početne postave EU.

Izvještaj obuhvata procjenu rezultata 27 zemalja članica EU, kandidata i potencijalnih kandidata.

Ovogodišnji izvještaj proširen je i na zemlje Zajednice nezavisnih država (ZND), jer je njihov ekonomski razvoj važan za stabilnost okruženja EU.

Lisabonski sporazum potpisan je 2000. sa ciljem da EU do 2010. postane najdinamičnija i najkonkurentnija svjetska ekonomija, koja je utemeljena na znanju, sposobna za održiv razvoj i otvaranje većeg broja boljih radnih mjesta, kao i da u njoj vlada socijalna kohezija uz očuvanu prirodnu okolinu.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!