Capital.ba

Recesija u Španiji i u drugoj polovini 2012.

02.07.2012. / 16:16

MADRID, Španski ministar ekonomije Luis de Gindos rekao je danas da očekuje nastavak recesije u Španiji i u drugoj polovini ove godine.

De Gindos je govorio na ljetnoj školi koju je organizovala desničarska Fondacija FAES, kojom predsjedava španski premijer Hoze Marija Aznar.

De Gindos je dodao da će ovaj “negativni rast” biti “malo veći” od 0,3 odsto smanjenja španskog društvenog bruto proizvoda u prvom kvartalu ove godine.

Čini se, ipak, da su njegovi komentari optimističniji od zvanične ocjene, prema kojoj će privreda zabilježiti pad od 1,7 odsto tokom ove godine.

On je rekao da je ubijeđen da bi Španija mogla da krene korak naprijed u smislu rasta i prosperiteta, uz uslov da se reformiše bankarski sistem, dugovi isplate i primjene ekonomske reforme, za koje se zalaže vlada.

De Gindos je pozdravio odluku lidera EU u Briselu da dodjeli pomoć za dokapitalizaciju španskih banaka i usmjeri 120 milijardi evra radi promovisanja privrednog rasta.

“To nije samo ekonomski, već politički projekat”, rekao je on.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!