Capital.ba

Potrebno obeštetiti koncesionare

27.10.2008. / 18:13

BEOGRAD, Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić se založio da se koncesionari Alpina i Por obeštete za pripremu projekta izgradnje autoputa Horgoš-Požega.
Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić se založio da se koncesionari Alpina i Por obeštete za pripremu projekta izgradnje autoputa Horgoš-Požega.

On nije mogao da kaže koliko bi to obeštećenje trebalo da iznosi, ali je naveo da će koncesionari dostaviti izvještaj o tome što su uradili, prije svega na pripremi projekta, a potom će moći da se razgovara o obeštećenju.

Radna grupa Vlade Srbije trebalo bi da da sutra završi proces u vezi sa koncesijom i da se dogovori sa Alpinom i Porom da se sporazumno raskine ugovor, očekuje ministar i dodaje da pretpostavlja „da ćemo iduće nedelje imati potpuno čistu situaciju”.

Ugovor o koncesiji ponovo je u žiži interesovanja poslije zahtjeva austrijskog konzorcijuma da im, usljed odluke o odustajanju od koncesionog ugovora za izgradnju autoputa Horogoš-Požega, budu vraćene bankarske garancije i nadoknađeni troškovi pripreme za realizaciju ugovora.

 Mrkonjić kaže da je planirano da se u naredne četiri godine investira četiri milijarde evra u infrastrukturne projekte u Srbiji. On je rekao da je Vlada jedinstvena oko izgradnje dijela Koridora 10 kroz Srbiju i da je planirano je da se u autoput i prugu na tom koridoru uloži 2,7 milijardi evra.

Mrkonjić je precizirao da će u autoput na koridoru 10 biti uloženo 1,6 milijardi evra, kako bi bio završen u naredne dvije i po godine, odnosno prije nego što Rumuni završe Koridor četiri koji bi, kako je rekao, mogao da odvuče tranzit kamiona iz Turske. On je naveo i da će u modernizaciju železnice na koridoru 10 biti investirana 1,1 milijarda evra u naredne četiri godine i da je u tom roku planirano završavanje željezničkih čvorova u Novom Sadu, Beogradu i Nišu.

Ministar je najavio da će najveći dio novca biti obezbjeđen iz međunarodnih kredita, kao i da će putni Koridor 10 duplirati neto devizni priliv za dvije i po godine.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!