Capital.ba

U Srbiji neizvjesna cijena nove pšenice

27.06.2012. / 10:17

NOVI SAD, Direktor trgovine na novosadskoj Produktnoj berzi Dušan Diklić izjavio je da je cijena novog roda pšenice u fazi berzanskog “opipavanja”, kao i da je u ovom trenutku teško predvidjeti na kom će se dinarskom nivou u Srbiji ona zaustaviti.

“Na Berzi je nova pšenica prvi put ove godine ponuđena po cijeni od 21 dinar za kilogram /oko 0,18 evra/, ali nije uspjela da nađe kupca. Teško je s prvim otkosima prognozirati, na kom cjenovnom nivou će novo hljebno žito stati. To bi se moglo znati tek, kad žetva dobro odmakne”, rekao je Diklić.

On je istakao da cijena pšenice u Evropi i svijetu bilježi konstantan rast, te da samo za jedan dan zna “skočiti” i za sedam odsto.

“Tako je na berzi u Budimpešti cijena jednog kilograma pšenice bila juče 21,50 dinara /nešto više od 0,18 evra/, dok je u Čikagu istog dana bila 24,40 dinara /oko 0,21 evra/, bez uračunatog PDV-a. U odnosu na prethodni dan njena cijena skočila je na tim berzama za čak sedam odsto. Istovremeno, kilogram pšenice na berzama u Mineapolisu i Parizu bio je 23,12 dinara /oko 0,20 evra/, odnosno 25,21 dinara /blizu 0,22 evra/, po jednom kilogramu, takođe bez PDV-a”, naveo je Diklić.

Prema njegovim riječima u Srbiji se ove godine očekuje prinos od oko 1,8 miliona tona pšenice. “Od toga će više od polovine biti požnjeveno u Vojvodini. Prema našim saznanjima prinos je oko četiri tone pšenice po hektaru, što se računa veoma dobrim rodom. To znači i da će Srbija biti obezbjeđena hljebnim žitom, a da će joj nešto preostati i za izvoz”, naveo je na kraju Diklić.

Kompanija “MK grupa” ponudila je ovih dana ratarima u Sremu otkupnu cijenu od 21,5 dinara /nešto više od 0,18 evra/, za kilogram ovogodišnje pšenice, što je trenutno u Srbiji i najviša poznata ponuda.

Iz vojvođanskog Udruženja poljoprivrednika “100P plus” smatraju pak, da bi za ratare jedina rentabilna otkupna cijena ovogodišnje pšenice trebalo da bude 26 dinara /nešto više od 0,22 evra/ za kilogram.

To udruženje je otvorenim pismom zatražilo od tehničke vlade Srbije da Republičke robne rezerve predviđenih 200.000 tona pšenice otkupe od ratara upravo po toj cijeni. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!