Capital.ba

Izvoz iz Crne Gore u Kinu se udvostručio

26.06.2012. / 7:10

PODGORICA, Izvoz iz Crne Gore u Kinu je prošle godine porastao za 219 odsto, saopšteno je na sastanku na kojem je dogovoren veliki infrastrukturni projekat.

Predstavnici vlada Kine i Crne Gore dogovorili su se juče u Bečićicma o “značajnom infrastrukturnom projektu” koji će biti “velika šansa za crnogorsku ekonomiju”.
Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović nije htio da poslije sastanka međuvladine komisije obavijesti novinare o prirodi projekta i pojedinostima.

Direktor Uprave za evropske poslove Ministarstva trgovine Kine, Sun Jongfu, ponovio je stav vlade svoje zemlje da će ohrabriti investitore da ulažu u Crnu Goru, posebno u izgradnju auto-puteva, solarnu i druge obnovljive izvore energije.

Kinesko-crnogorska komisija za ekonomsku i trgovinsku saradnju razmatrala je projekte kojima Crna Gora može da konkuriše za kreditnu liniju Vlade Kine od 10 milijardi evra za zemlje Srednje i Jugoistočne Evrope.

Kina je 10 milijardi dolara namijenila za 16 zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope.

Kina je od 2004. do 2010. godine u Srednju i Istočnu Evropu uložila 821 milion dolara, ali se prosječan godišnji iznos investicija posljednjih godina udvostručio.

Uvoz Kine iz ta dva regiona posljednjih godina raste po stopi od 30 odsto, a kineske kompanije ulažu u infrastrukturu, hemijsku industriju, telekomunikacije, automobilsku industriju, poljoprivredu, finansijski sektor, nauku i tehnologiju. Beta

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!