Capital.ba

Španskim bankama potrebno 62 mlrd.€

22.06.2012. / 8:15

MADRID, Stres testovi sprovedeni u španskim bankama pokazali su da će za njihovu dokapitalizaciju biti potrebne najviše 62 milijarde evra dodatnog kapitala.

Ova cifra, koju je na konferenciji za novinare objavio zamjenik guvernera Banke Španije Fernando Restoj, značajno je niža u odnosu na kredit vrijedan 100 milijardi evra, koliko su partneri iz evrozone ponudili za spasavanje španskih banaka.
Rezultati ovih testova, koje su na zahtjev vlade sprovele dvije nezavisne revizorske firme “Oliver Vajman” i “Roland Berger”, odlučiće koliko će novca zvanično zatražiti Španija.

Prema procjenama kompanije “Oliver Vajman”, bankama je, prema standardnom stres testu, potreban kapital u rasponu od 16 do 25 milijardi evra, dok je prema mračnijem scenariju za njihovu dokapitalizaciju potrebno između 51 i 62 milijarde evra.

Prema standardnom testu kompanije “Roland Berger” za njihovu dokapitalizaciju su potrebna sredstva od 25,6 milijardi evra, koja bi, prema lošijem scenariju, mogla porasti na 51,8 milijardi evra.

Testovi su sprovedeni u 14 španskih banaka, koje učestvuju sa 90 odsto u finansijskom sektoru te zemlje.

Španski ministar finansija Luis de Gindos je na današnjem sastanku sa kolegama u Luksemburgu rekao da će Španija “u narednih nekoliko dana” uputiti zvaničan zahtjev za dobijanje kredita.

Španske banke su opterećene velikim brojem loših zajmova nastalih poslije kolapsa španskog tržišta nekretnina 2008. godine.

Troškovi zaduživanja Španije su u proteklih nekoliko nedjelja dostigli rekordne nivoe na finansijskim tržištima, izazivajući zabrinutost da bi ta zemlja mogla da zatraži cjelokupan antikrizni paket pomoći. Tanjug

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!