Capital.ba

Google uveo pretjeranu cenzuru

21.06.2012. / 7:30

HAVANA, Kuba je optužila “Google” za “pretjeranu cenzuru”, nakon što je taj američki veb gigant blokirao pristup alatki za analizu veb saobraćaja kako bi se uskladio sa sankcijama SAD protiv Havane, objavila je juče agencija AFP.

“Google analytics”, besplatna alatka koja omogućava veb sajt operaterima da imaju u vidu kada ljudi obavljaju posjete i odakle, prestala je da radi na Kubi nakon softverskog “apdejta” (unapređenja, aktuelizacije) koje je nju dovelo u sklad sa SAD restrikcijama.

“Kao američka kompanija mi poštujemo američke izvozne kontrole i trgovinske sankcije koje nas ograničavaju od pružanja nekih usluga u određenim državama”, saopštio je “Google” agenciji AFP.
Lista zemalja gdje se “Googl -ovi” proizvodi ili usluge suočavaju sa sankcijama uključuje Burmu, Iran, Siriju, Sudan, Sjevernu Koreju i Kubu u kojoj su američke sankcije na snazi od 1962. godine.
“Google” je, istovremeno, saopštio da će za Internet korisnike ponovo uvesti mogućnost da personalizuju korisnički interfejs njegove usluge elektronske pošte “Gmail”.
Ekipa “Gmail” je na svom zvaničnom blogu objavila da će narednih dana biti moguće postaviti sliku po izboru kako bi se personalizovao dizajn usluge.
Na najvećoj evropskoj tehnološkoj konferenciji – “LeWeb” koja se juče završila u Londonu je, takođe, istaknuto da će “Google-ova” društvena veb mreža “Google plus” biti integrisana u popularnu aplikaciju za društvene veb mreže “Flipbord”, dostupnu na “Apple” operativnom sistemu “iOS”, a uskoro i na “Google-ovom” sistemu “Android” i da nikada neće sadržati reklame. Tanjug

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!