Capital.ba

Sve se vrti oko evra

12.06.2012. / 7:50

BEOGRAD, Sve troškove, ali i primanja građani Srbije računaju u evrima.

Definitivno je evropska valuta zamijenila nekadašnju “ljubav” – njemačku marku.

Ali, u vrijeme dok svi “bježe” iz evra u druge, trenutno sigurnije valute poput dolara ili “švajcarca”, Srbija se, za razliku od najvećeg dijela evropskih vlada i centralnih banaka, baš kao i građani, sve više vezuje za evro. Pa, tako, i Narodna banka Srbije čak 70 odsto svojih rezervi drži upravo u evropskoj valuti.
– Kada je riječ o valutnoj strukturi deviznih rezervi, najveće je učešće evra sa oko 70 odsto, imajući u vidu da su i obaveze Republike Srbije u najvećoj mjeri izražene u ovoj valuti – kažu za “Novosti” u centralnoj banci. – Američki dolar učestvuje u strukturi deviznih rezervi sa oko 20 odsto, dok su ostale valute, britanska funta i kanadski dolar zastupljene u manjim procentima.
Inače, devizne rezerve NBS iznose 10,39 milijardi evra. U gotovini i depozitima u inostranstvu drži se 1,86 milijardi evra, dok je najveći dio, čak 7,93 milijarde evra u hartijama od vrijednosti.
Iznos od 7,93 milijarde evra deviznih rezervi plasiran je u prvoklasne hartije od vrijednosti sa najvišim kreditnim rejtingom. Riječ je o državnim hartijama najrazvijenijih zemalja: SAD, SR Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Holandije, Finske i Austrije. Rezerve se drže i u zapisima koje su emitovale međunarodne finansijske institucije EBRD, EIB i Svjetska banka. Ostatak od 1,86 milijardi evra, se nalazi u gotovini, “na štednji” u svjetskim bankama.
Pad vrijednosti dinara
Evro je, opet, počeo da jača. Očito da je, poslije nekoliko dana pojačanog priliva evra na devizno tržište, opet došlo do manjka evropske valute.
– Vjerujem da je stanje trenutno takvo da igrači na deviznom tržištu nemaju potrebu da “bježe” niti u dinare niti u evre – tvrdi ekonomista Goran Nikolić. Novosti

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!