Capital.ba

“Gugl” priznao da je špijunirao Britance

29.05.2012. / 7:30

LONDON, Najveći svjetski internet pretraživač, kompanija “Gugl”, ciljano je prikupljala informacije iz personalnih kompjutera u Velikoj Britaniji, preko lozinkom nezaštićenih bežičnih mreža Wi-Fi.

Do informacija se dolazilo zahvaljujući automobilu iz kojeg su se fotografisale ulice za projekat “Strit vju”, izrada virtualne slike svake ulice u zemlji, objavio je britanski list “Dejli mejl”.
Tokom fotografisanja skenirane su bežične mreže, a zatim preuzimane informacije, na primjer iz elektronskih pisama, kako bi se sastavile karakteristike korisnika radi njihove dalje prodaje reklamnim kompanijama.
“Gugl” je prvobitno odbacio kao netačnu tvrdnju o bilo kakvom prikupljanju informacija, da bi kasnije objavio da se to desilo “greškom”. Na kraju se ispostavilo da je svjetski pretraživač broj jedan namjerno instalirao program za prikupljanje informacija u automobile, kako bi dobio podatke o korisnicima interneta.
List tvrdi da svaka četvrta bežična veza Wi-Fi u Britaniji nije zaštićena lozinkom, a da su “Guglu” informacije potrebne radi boljeg marketinga, usmjerenog na korisnike interneta i povećanje zarade od prodaje reklama.
To je, između ostalog, potvrdio i jedan od direktora kompanije Erik Šmit, koji je rekao da će “Gugl” i dalje prikupljati sve moguće informacije o korisnicima, a zaustaviće se tek na granici dozvoljenog.
“Nije li Gugl već prešao tu granicu”, postavlja pitanje “Dejli mejl”, prenose agencije.

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!