Capital.ba

Fridrih: Nećemo bacati novac u jamu bez dna

26.05.2012. / 17:46

BERLIN, Njemačka neće “bacati novac u grčku jamu bez dna” i njeno strpljenje sa Grčkom je na izmaku, rekao je danas konzervativni njemački ministar unutrašnjih poslova Hans Peter Fridrih.

 

Fridrih je za Lajpciške narodne novine rekao da je Njemačkoj, kao najvećoj evropskoj ekonomiji koja najviše doprinosi pokušajima spašavanja ugroženih zemalja evrozone, zadovoljstvo da pomogne Grčkoj, ali da očekuje od ove zemlje da poštuje svoja obećanja.

“Nismo voljni da bacamo novac u jamu bez dna”, rekao je Fridrih.

On je dodao da “svaka zemlja koja od Njemačke želi pomoć i solidarnost mora prihvatiti da se od nje zauzvrat očekuje određena ozbiljnost i trezvenost”.

Fridrih je prvi njemački ministar koji je u februaru otvoreno pozvao Grčku da napusti evrozonu.

Kako prenosi Rojters, njegovi posljednji komentari vjerovatno su usmjereni na umirivanje njemačkog naroda koji je sve zabrinutiji zbog grčke situacije, a vrlo je moguće da će se njima dodatno zategnuti loši odnosi sa Atinom.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble je u februaru takođe nazvao Grčku jamom bez dna ali, otkako je zbog toga napadnut u Atini, uzdržao se od dalje upotrebe ovog termina.

Grčke vlasti zakazale su nove izbore za 17. jun nakon što je, poslije glasanja 6. maja, vlada ove zemlje ostala podijeljena između partija koje podržavaju i onih koji se protive strogim mjerama štednje koje su EU i MMF nametnuli kao uslov za pozajmicu od 130 milijardi evra.

Merkelova i lideri zemalja EU rekli su ranije ove sedmice da žele zadržati Grčku u evrozoni. Međutim, neki mediji su saopštili da je Radna grupa Evrogrupe – koju čine stručnjaci koji rade za ministre finansija evrozone – naložila članicama evrozone da počnu pripremati planove u slučaju izlaska Grčke iz bloka.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!