Capital.ba

Đokić čestitao radnicima 1. maj

27.04.2012. / 11:21

BANJALUKA, Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić čestitao je svim radnicima Republike Srpske 1. maj – Međunarodni praznik rada i poručio da će Vlada Srpske i ovo ministarstvo uložiti maksimalne napore da se sačuvaju postojeća radna mjesta i da se podstaknu različite aktivnosti čiji je cilj otvaranje novih.

On je naglasio da je novo zapošljavanje važan prioritet Vlade Republike Srpske.

“Poteškoće sa kojima se suočava privreda Republike Srpske ne mogu nas odvojiti od potrebe da se organizovano i odlučno borimo za bolji i kvalitetniji život radnika. Ono što će Vlada i dalje odlučno činiti i na čemu ćemo snažno insistirati je zaštita radnika u skladu sa Zakonom o radu i drugim sistemskim rješenjima”, navodi se u čestitki Đokića.

On je naglasio da će Ministarstvo nastojati da očuva, i u mjeri koliko je to moguće, unaprijedi i praksu socijalnog dijaloga sa ključnim socijalnim partnerima – Savezom sindikata Republike Srpske i Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske da bi se ojačala podrška radnicima i osigurala potpuna zaštita radničkih prava, te poboljša ambijent u poslovnoj zajednici i pružila podrška kako bi se osigurao rast i razvoj Republike Srpske.

Đokić je podsjetio da je Republika Srpska, po prvi put, prošle godine, dobila Strategiju zapošljavanja za petogodišnji period kojom je stvoren planski okvir za dalji razvoj zapošljavanja i utvrđeni pravci razvoja.

“U skladu sa ovim strateškim dokumentom Vlada je usvojila Akcioni plan zapošljavanja za tekuću godinu sa konkretnim mjerama i aktivnostima koje će se provoditi s ciljem podsticanja zapošljavanja uključujući i zapošljavanje teško zapošljivih kategorija. Posebnu pažnju posvetićemo podršci zapošljavanju i samozapošljavanju ratnih vojnih invalida, boraca i djece poginulih boraca za šta je budžetom Republike planirano dva miliona KM”, dodao je Đokić.

On je napomenuo da se nastavlja i realizacija projekta samozapošljavanja demobilisanih boraca za koji je Vlada odobrila 10.000.000 KM.

Vlada već godinama finansira projekte zapošljavanja raznih kategorija nezaposlenih lica. Trenutno je najaktuelniji projekat zapošljavanja pripravnika sa visokom stručnom spremom, koji je već dao izvrsne rezultate i za koga je iskazan veliki interes poslodavaca i mladih ljudi, zato je i ove godine u svrhu zapošljavanja 1.500 mladih sa visokom i višom stručnom spremom odobreno 18 miliona KM.

“Nastavljamo i sa zbrinjavanjem radnika koji zbog stečaja, likvidacije i privatizacije ostaju bez posla i jedina smo Vlada u okruženju koja na ovaj način vodi računa o radnicima. Iz Programa socijalnog zbrinjavanja radnika Vlada je samo ove godine izdvojila deset miliona KM, a od 2004. godine, od kada se Program realizuje, do danas je zbrinuto ukupno 50.252 radnika iz 287 preduzeća, za šta je već plaćeno više od 156,6 miliona KM”, navodi se u čestitki.

Ministar je napomenuo i da je Republika Srpska provela i važnu reformu u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja, čiji je cilj da se u potpunosti očuva stabilnost penzijskog sistema i obezbijedi redovnost u isplati penzija.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!