Capital.ba

Predvidjeti sredstva da lokalne zajednice unaprijede putnu mrežu

25.04.2012. / 14:44

BANJALUKA, Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da bi u budućnosti trebalo predvidjeti sredstva za lokalne zajednice kako bi putnu mrežu iz svoje nadležnosti dovele na viši nivo.

Čubrilović je tokom promocije brošure “Analiza potreba žena u ruralnim sredinama RS sa aspekta saobraćaja i saobraćajne infrastrukture” rekao da nekategorisani i lokalni putevi nisu dovoljno razvijeni, te da brigu o njima ne vodi Republika, već lokalne zajednice.

Pomoćnik ministra za drumski saobraćaj Nataša Kostić rekla je da nezadovoljavajući stepen izgrađenosti lokalne putne mreže utiče na mobilnost žena iz ruralnih područja, koja bi se povećala modernizacijom i izgradnjom kvalitetne saobraćajne infrastrukture.

Ona je naglasila da se analizom prikupljenih podataka može zaključiti da su izgrađena i kvalitetna saobraćajna infrastruktura, pristupačan i kvalitetan javni prevoz od velikog značaja za žene koje žive na selu, jer su zavisne od njih.

Kostićeva je dodala da bi se povećanjem kvaliteta javnog prevoza, pristupačnim savremenim informacionim tehnologijama i poštanskim uslugama smanjio interes žena da iz sela idu u grad, dok bi se povećao interes žena koje žive u gradu za prelazak u selo.

Ona je navela je istraživanje obavljeno u šest opština Srpske, uz korišćenje metoda ankete za prikupljanje podataka.

Direktor Džender centra Vlade Republike Srpske Spomenka Krunić ocijenila je da ovo istraživanje može biti dobar osnov za donošenjem budućih mjera koje će biti s ciljem poboljšanja kvaliteta života žena, ali i svih koji žive na selu. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!