Capital.ba

Bijeloj tehnici ni sniženja ne pomažu

25.04.2012. / 7:40

BEOGRAD, Kad kupaca nema – cijene krenu nizbrdo.

Pad prometa bijele tehnike u Srbiji uticao je da uređaji za domaćinstvo za godinu dana pojeftine za oko 10 odsto. To je najviše pogodilo manje prodavce, pa je zbog krize tokom prošle godine ugašeno gotovo dvije hiljade trgovinskih radnji sa tehničkom robom.
Sve to je uslovilo i smirivanje cijena tehničke robe, posebno manje poznatih proizvođača. To potvrđuju i statistički podaci, budući da su kućni aparati, u prosjeku, desetak odsto jeftiniji nego protekle sezone.
Mašine za veš tako mogu da se kupe već od 20.000 pa do 49.000, koliko su i pojedini modeli električnih šporeta. Klasični frižideri su od 21.000 do 38.000 dinara.
– Pad prometa tehničkih uređaja tokom prošle godine iznosio je oko deset odsto, dok je u odnosu na vrijeme prije početka krize plasman bijele tehnike smanjen gotovo za trećinu – pokazuju podaci GFK agencije.
U “Tehnomaniji” ističu da su cijene stabilne, kao i ponuda, a kako bi kupcima učinili pristupačnim proizvode iz svog asortimana od više od 17.000 artikala, svakog mjeseca je između 2.000 i 2.500 artikala na akciji.
– Specifičnost našeg tržišta je da se pri izboru aparata za domaćinstvo tržište sada pomjera ka brendiranim proizvodima niže cjenovne kategorije, poput “Samsunga”, “Gorenja” – ističe Slobodan Šijan, direktor “Tehnomanije”. – Ljudi, ipak, nastoje da plate malo više i na rate, ali da kupe koliko je moguće kvalitetnije uređaje.
U vodećim trgovinskim lancima kažu da prodaja na akciji uvećava plasman pojedinih aparata i do 40 odsto, naročito televizora. Plaćanje čekovima najčešći je izbor naših kupaca prilikom kupovine. Postoji blagi rast otplaćivanja tehnike putem kredita, kao i na odloženo karticama. Novosti

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!