Capital.ba

Preduzeće “Energoinvest – Rasklopna oprema” ponovo na tržištu

20.04.2012. / 9:06

ISTOČNO SARAJEVO, Preduzeće “Energoinvest – Rasklopna oprema”  Istočno Sarajevo ostvarila je, zahvaljujući Vladi Republike Srpske, značajan pomak u odnosu na prethodni period, prvenstveno u smislu deblokade računa i konsolidacije preduzeća, rekao je direktor Zoran Kukobat.

“Ono što se dešavalo u prethodne dvije sedmice krajnje je pozitivno. Napredovali smo prvenstveno u smislu deblokade računa, što je osnovni uslov za dalji rad. Tu je, takođe, i nabavka repromaterijala za koji smo obezbijedili sredstva, isporuke gotovih proizvoda, a nakon dužeg vremena uspjeli smo da isplatimo akontacije za martovske plate”, ističe Kukobat.

On napominje da se radi o velikom pomaku u odnosu na prethodni period te da je u proteklih mjesec dana ovo preduzeće učinilo mnogo, kao i Vlada Republike Srpske, koja je na svaki način pomogla. Zahvaljujući tome, omogućeno je da se krene sa realizacijom svih aktivnosti neophodnih za dobijanje kreditnih sredstava.

Prema njegovim riječima, deblokadom računa omogućeno je prolongiranje dospjelih obaveza prema državi, a vlada je na taj način praktično dala odriješene ruke firmi da nastavi raditi do momenta dobijanja kredita.

“Prolongiranjem obaveza, na osnovu dogovora sa Vladom i protokola koji je ona usvojila, uspjeli smo da se sa našim dobavljačima energenata dogovorimo o odgađanju plaćanja dugova i da u narednom periodu funkcionišemo tako što ćemo plaćati samo račune za tekući mjesec, što je veoma važna stvar“, objasnio je Kukobat.

On je naglasio da je najveća podrška Vlade Srpske u tome što je jasno rečeno da želi sačuvati 250 radnih mjesta, što je bio veliki podstrek radnicima da nastave sa radom.

“Situacija je u ovom trenutku krajnje pozitivna sa svih aspekata. Imamo uposlene sve kapacitete, radnici rade punim intenzitetom, pokušavamo da ustalimo njihova primanja i mislim da ćemo u tome uspjeti u narednom periodu s obzirom na to da imamo realne planove”, istakao je Kukobat i najavio da će rukovodstvo preduzeća nastojati  da ustali primanja te da ih što više približe stvarnoj zaradi.

Prema njegovim riječima, radnici su zadovoljniji nego što su bili prije mjesec dana, a posebno prije četiri mjeseca kada je izgledalo da je sve gotovo. Biće sačuvana radna mjesta, što je najbitnije, i otkaza u smislu tehnološkog viška neće biti, jer je takav dogovor sa Vladom.

Direktor firme “Energoinvest – Rasklopna oprema” rekao je da će ovo preduzeće već naredne sedmice imati isporuku izvoznog ugovora, a u maju još dvije, te da trenutno imaju pet-šest ugovora čija je ukupna vrijednost oko 4,5 miliona maraka.

“Imamo dogovorene isporuke za Srbiju i Crnu Goru, a uskoro počinjemo sa intenzivnim radom na pripremi ruskog tržišta. Za taj poduhvat treba nam najmanje godina dana da bismo mogli ravnopravno da konkurišemo sa drugim svjetskim firmama na tom tržištu”, najavio je Kukobat.

Preduzeće će pokušati da oživi i izvoz u Libiju sa kojom je u prethodnom periodu imalo saradnju, ali je zbog dešavanja u toj zemlji ona prolongirana.

“Ciljno tržište su nam i zemlje Bliskog istoka, ali i domaće tržište u Republici Srpskoj i BiH, koje će najvjerovatnije da oživi u narednom periodu u smislu `Elektroprenosa`”, istakao je Kukobat.

On je sada ubjeđen da će ovo preduzeće iz Istočnog Sarajeva postati  respektabilno, stabilno i uspješno i, kao takvo, biti stub razvoja elektroenergetskog sektora.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić na sastanku sa upravom i sindikalnim predstavnicima “Energoinvesta – Rasklopna oprema”,  održanom 16. februara, prihvatio je prijedlog za odobravanje kredita Investiciono-razvojne banke Republike Srpske ovom preduzeću u vrijednosti od 11,7 miliona KM.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!