Capital.ba

Kamata na zaduživanje Madrida premašila šest odsto

16.04.2012. / 11:50

MADRID, Kamata za dalje zaduživanje Španije premašila je danas šest odsto, što povećava mogućnost da će ovoj zemlji biti potrebna finansijska pomoć.

Kamata na španske obveznice sa desetogodišnjim prispjećem za naplatu dostigla je 6,1 odsto uoči današnje aukcije. Kamate na španske obveznice konstantno rastu u posljednja četiri mjeseca.

Investitori su zabrinuti zbog toga što podaci pokazuju da su španske banke potpuno zavisne od vanrednih zajmova Evropske centralne banke (ECB) .

Radi poređenja, kamata na istu vrstu njemačkih državnih obveznica iznosi samo 1,73 odsto.

Španska centralna banka je prije tri dana saopštila da su neto pozajmice španskim bankama u martu porasle na 228 milijardi evra sa 152 milijardi evra u februaru, prenio je Bi-Bi-Si.

Ovakav skok je rezultat najnovije aukcije na kojoj je Evropska centralna banka podijelila trogodišnje zajmove. ECB je od decembra prošle godine bankama podijelila jedan trilion evra.

Ovaj novac ECB daje državnim centralnim bankama, a one ga pozajmljuju komercijalnim bakama koje potom otkupljuju državne dugove i time obaraju troškove zaduživanja zemalja.

Ovakav scenario u početku je važio i u Španiji, ali investitori sada strahuju da se španske banke previše oslanjaju na zajmove iz ECB da bi ostale solventne.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!