Capital.ba

Plata iz sopstvene kuće

13.04.2012. / 8:40

BEOGRAD, Najmanje 50.000 ljudi u Srbiji zarađuje a da ne mora ni iz kreveta da ustane.

Oni koji umiju da barataju modernim tehnologijama imaju rijetku sreću da odlično zarađuju, a vrijeme provode kod kuće. Internet-stručnjaci, veb-dizajneri, programeri i ostali kompjuterski magovi zarađuju od dvije do tri prosječne republičke zarade, a oni najvičniji među njima i po 10.000 do 15.000 evra – mjesečno.
– Najčešće kod kuće rade programeri i veb-dizajneri – objašnjava za “Novosti” Dragan Varagić, stručnjak za poslovnu primjenu interneta i potpredsjednik “Internet grupe”. – Ova zanimanja su sve popularnija, a njihova ekspanzija se može objasniti time što ne morate da budete fizički prisutni na poslu. Uz to je mnogo lakše prodati nematerijalne proizvode, kao što je softver ili slika, jer ne moraju da se izvoze i nemaju dodatnih dažbina.
Varagić kaže da je znanje na sve većoj cijeni i da, sjedeći u Srbiji, može da se zarađuje svjetski.
– Oni koji rade u takozvanom autsorsingu mogu da budu plaćeni i po više hiljada evra mjesečno. To su poslovi koje, za strane kompanije, možete da vodite sa bilo koje tačke u svijetu. Tako i naši građani sve više rade promocije “na daljinu”, uređuju prioritete na pretraživačima za američke, njemačke, holandske i druge firme širom planete.
Njihovi su poslovi ujedno i najplaćeniji, pa tako honorar ovih stručnjaka može da iznosi i po 15.000 evra mjesečno.
Da su kompjuterski maheri sve više na cijeni, smatraju i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Prema riječima Srđana Andrijanića iz NSZ, u ovom času na birou se nalazi 1.044 stručnjaka za informacione tehnologije sa završenim fakultetom i oni se u prosjeku zapošljavaju u roku od godinu i dva mjeseca. Sa trogodišnjom višim IT obrazovanjem na njihovoj evidenciji je 1.075 nezaposlenih i oni se poslu mogu nadati za godinu i četiri mjeseca. Posao čeka i 60 programera i oni će ga najvjerovatnije dobiti za dvije godine. Nikome se od njih, međutim, previše ne žuri jer dok čekaju zvanični posao mogu da zarade koji dinar “tezgarenjem” i prodajom svojih usluga za solidan honorar.
Samo kroz konkurse NSP za veb-dizajn se osposobilo 862 nezaposlenih. Za programske jezike “Ce”, “Ce plus” i “Java” obučilo se 889, a za “3D studio” 784 nezaposlenih.
Još slabi trgovci
Na mreži Kupovina i prodaja preko interneta u evropskim zemljama sve je zastupljenija, ali je u Srbiji tek na začetku. U Republičkom zavodu za statistiku kažu da iskustva sa “onlajn” trgovinom ima svega 18,1 odsto građana Srbije. Novosti

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!