Capital.ba

Bugarska će graditi sedmi reaktor nuklearke “Kozloduj”

11.04.2012. / 17:50

SOFIJA, Bugarska vlada odlučila je da gradi sedmi reaktor u nuklearnoj elektrani “Kozloduj”, izjavio je potpredsjednik vlade i ministar finansija Simeon Đankov.

“Novi reaktor će se projektovati i graditi na tržišnim principima, bez državnih garancija i korišćenja novca poreskih obveznika”, rekao je Đankov novinarima.

Izgradnja sedmog reaktora nuklearke “Kozloduj” uslijedila je nakon što je vlada premijera Bojka Borisova odustala od izgradnje nuklearke “Belene”, budući da je novi projekat veoma skup. Elektrana “Kozloduj” nalazi se na sjeveru na Dunavu i sastavljena je od šest reaktora, ali su prva četiri, jačine po 440 megavata, zatvorena zbog bezbjednosnih razloga neposredno prije ulaska Bugarske u EU.

Aktivni su peti i šesti reaktor jačine po 1.000 megavata, novije ruske proizvodnje, za koje Evropska komisija smatra da su sigurni. Kao sedmi reaktor biće iskorišten prvi od dva reaktora, koje je trebalo ugraditi u atomsku centralu “Belene”, a koji je ruska kompanija “Atomstrojeksport” već proizvela.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!