Capital.ba

Brazil traži kraj “valutnog rata”

07.04.2012. / 8:30

BRAZILIJA, Brazilska predsjednica Dilma Rusef će predložiti američkom predsjedniku Baraku Obami da njihove dvije zemlje zajedno rade na okončanju “valutnog rata”.

“Rat” ima negativne posljedice po ekonomiju Brazila, kaže portparolka ministarstva spoljnih poslova Tovar Nunes.
Brazil, kao pokretačka sila Latinske Amerike i šesta najveća svjetska ekonomija, okrivio je za jačanje brazilskog reala “valutni rat” koje vode bogate zemlje, koje kroz jeftine kredite preplavljujuju tržište dolarima.
“Višak likvidnosti biće analiziran u kontekstu krize, kao i potreba da Sjedinjene Američke Države i Brazil zajedno rade na pronalaženju rješenja”, rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova.
Brazilska vlada se našla pod pritiskom domaćih industrijalaca i radničkih sindikata da odlučno reaguje radi snižavanja vrijednosti reala, i da se bori protiv nepravedne strane konkurencije.

Dilma Rusef je, tokom martovske posjete Njemačkoj, kritikovala bogate zemlje koje na globalnu finansijsku krizu odgovaraju politikom niskih kamata i emisijom jeftinih pozajmica, stvarajući tako talase kapitala koji se sliva u siromašnije države, i zbog čega valute tih država poskupljuju, i ugrožavaju sektore orijentisane na izvoz.

“Zabrinuti smo zbog ovog monetarnog cunamija koji su uzrokovale razvijene zemlje”, rekla je ona tom prilikom.

Nunesova sada kaže da “to predstavlja ozbiljan problem, koji nanosi štetu našoj zemlji. Zbog toga je potrebno da udružimo snage sa SAD kako bismo pronašli rješenje”.
Portparolka je istakla da će razgovori u Bijeloj kući između Obame i Rusefove imati u centru “ekonomsku krizu i saradnju” ove dvije zemlje koje se nalazi u Grupi 20 najrazvijenih zemalja svijeta i privreda u naglom usponu. Tom prilikom će razgovarati i o drugim temama iz oblasti trgovine, investicija u sektor energetike, avijaciji, obrazovanju, nauci, tehnologiji i inovacijama. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!