Capital.ba

Rajfajzen banka lani ostvarila dobit od 43,85 miliona KM

05.04.2012. / 13:45

SARAJEVO, Rajfajzen banka u BiH završila je prethodnu godinu sa uspješnim rezultatima poslovanja – dobit je iznosila 43,85 miliona KM, ukupna aktiva 4,048 milijardi KM, dok je kapital banke iznosio 501,10 miliona KM, izjavio je danas direktor banke Mihael Miler.

Ukupni kreditni iznosili su 2,5 milijardi KM, a ukupni depoziti 2,9 milijardi KM. Povrat na kapital u prethodnoj godini bio je 8,75 procenata.

U poređenju sa 2010. godinom, Rajfajzen banka je u 2011. ostvarila znatno veću dobit. Prema riječima Milera, faktori koji su uticali na povećanje dobiti su smanjenje administrativnih troškova, troškova rizika i troškova refinansiranja.

I pored povećanja kreditnog portfelja, u prošloj godini je došlo do blagog smanjenja prihoda od kamata, jer su smanjene prosječne kamatne stope klijentima. Sa druge strane, ostvaren je porast prihoda od naknada kao rezultat uvođenja novih proizvoda, te povećanje ukupnog obima poslovanja.

“Uradili smo ono što je neophodno u doba krize – stabilizovali se, optimizovali poslovanje i našu poslovnu mrežu, te implementirali mjere troškovne konsolidacije. Na ovaj način smo pojačali stabilnost i uređenost našeg poslovanja”, zaključio je Miler na konferenciji za novinare.

Kreditni portfelj Rajfajzen banke u 2011. bio je usmjeren na podršku privredi BiH. “Naš plan je bio da zadržimo poslovanje na istom nivou u smislu kreditnog portfelja, dakle ne da snažno rastemo, što nije bilo ni moguće, niti razumno u aktuelnom okruženju. U tom duhu je protekla prethodna godina”, pojasnio je direktor banke.

Prema njegovim riječima, iako je stopa rasta kredita niža u odnosu na prethodne godine, ukupan iznos kredita koji je Rajfajzen banka plasirala stanovništvu i malom biznisu bio je nešto više od pola milijarde KM, dok je ukupan volumen kredita odobrenih u 2011. postojećim i novim korporativnim klijentima, dakle privredi, bio nešto iznad milijardu KM.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!