Capital.ba

Rješenje za “Alpos” – stečaj pa reorganizacija

28.03.2012. / 15:32

PRNJAVOR, Predsjednik Sindikata Fabrike cijevi “Alpos” iz Prnjavora Zdravko Vasić rekao je da je najbolje rješenje da u ovoj firmi, nakon proglašenja stečaja, bude napravljena reorganizacija sa adekvatnim planom revitalizacije, s obzirom na to da ima veliki potencijal, kvalitetnu radnu snagu i dobro tržište.

Vasić je, nakon sastanka sa načelnikom opštine Prnjavor Darkom Tomašem i predsjednikom Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tanom Peulićem, rekao da je cilj ubrzanje stečajnog postupka, jer radnicima od juna prošle godine nije povezan radni staž. Takođe, platu zbog obustavljanja proizvodnje ne primaju od avgusta, zbog čega im je ugrožena egzistencija.

On smatra da bi, nakon reorganizacije i obnavljanjem proizvodnje, preduzeće uspjelo da vrati kupce uz podršku nadležnih ministarstava i lokalne zajednice ako se uzme u obzir kvalitet cijevi po kojima je poznato na domaćem, ali i na tržištima regiona.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da je “Alpos” akcionarsko društvo i da lokalna zajednica nema ingerencija ili zakonskih mogućnosti da pomogne, ali da može iskoristiti autoritet da bi se ostvarila komunikacija sa nadležnim ministarstvima.

“Nakon što bude pokrenut stečaj, opština će pomoći u savjetodavnom dijelu. Naše pravne i ekonomske službe biće na raspolaganju ovim ljudima. S druge strane očekujemo saradnju, odnosno da vidimo da se ta pomoć prihvata”, rekao je Tomaš.

On je podsjetio da je opština još u oktobru inicirala razgovore sa rukovodstvom “Alposa”, ali da poslodavac nije dostavio potrebne informacije, odnosno pravu analizu stanja, tako da su kontakti prekinuti.

Predsjednik Granskog sindikata Tane Peulić rekao je da trenutnu situaciju dodatno usložnjava hipotekarni kredit koji je većim dijelom usmjeren u centralu preduzeća u Sloveniji.

On kaže da je stav Sindikata da se sa stečajnim upravnikom, odborom i skupštinom povjerilaca i Privrednim sudom pokuša iznaći model reorganizacije putem stečaja.

“Ukoliko stečajni upravnik bude imao snage da sa novom upravom pronađe strateškog partnera i uspije da planom reorganizacije zadrži proizvodni program, dio zaposlenih radnika i ubrza stečajni postupak, siguran sam da ćemo zajedno sa lokalnom zajednicom i republičkim institucijama uspjeti da sačuvamo ovo preduzeće koje ima budućnost”, rekao je Peulić.

Fabrika cijevi “Alpos” u Prnjavoru, nekadašnji “Unis”, nakon privatizacije prešla je u vlasništvo istoimene slovenačke kompanije. Proizvodnja je obustavljena 19. avgusta 2011. godine, a predstečajni postupak pokrenut je 24. novembra kod Privrednog suda u Banjaluci.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!