Capital.ba

Radun: “Nektar” uspješno poslovao

25.03.2012. / 14:01

BAČKA PALANKA, Bačkopalanački “Nektar” će uprkos lošijoj prodaji tokom februara ostvariti dobar poslovni bilans u prvom kvartalu 2012, ocijenio je izvršni direktor te kompanije Bojan Radun.

 

Direktor Radun je u izjavi Tanjugu istakao da je lošiji bilans, nastao usljed znatno manjeg prometa sokova i drugih proizvoda “Nekatara” u februaru, kada je veliko nevrijeme poremetilo snabdjevanje i uticalo na smanjenje tražnje, u potpunosti nadoknađen već u toku tri sedmice tekućeg mjeseca.

“Februar je bio svuda težak za poslovanje, zbog velikog snijega i nemogućnosti isporuka robe. Ljudi se nisu kretali, potrošači nisu kupovali, ali je ‘Nektar’ uspio to da nadoknadi za dvadesetak martovskih dana”, kazao je Radun.

“U prvom kvartalu imaćemo, ipak, rast u odnosu na isto lanjsko razdoblje”, rekao je Radun, uz napomenu da je na domaćem tržištu, gdje “Nektar” plasira oko 35 odsto svojih proizvoda, kompanija imala teškoća i zbog nešto oštrije depresijacije dinara.

Po Radunu, bi 2012, “ukoliko ne bude nekih većih makroekonomskih iznenađenja”, trebalo da bude jedna od boljih u poslovanju kompanije koja oko dvije trećine svoje produkcije prodaje na inostranom tržištu.

“Mi očekujemo do kraja godine rast između pet i 10 posto. To znači da ćemo ovu godinu završiti, kad je riječ o našoj industriji pića, sa prihodom koji će, najvjerovatnije, biti veći od 150 miliona evra”, rekao je Radun.

Prema Radunu, taj prihod bi trebalo da ostvari objedinjena Radun grupacija, kojoj sada osim “Nektara” pripadaju i poznati slovenački proizvođač sokova “Fruktal” i bujanovačka “Heba”.

“U sve tri kompanije su u toku organizaciono-marketinške pripreme za tržišni nastup u sljedećoj godini u kojoj želimo da ostvarimo dvocifreni rast”, istakao je Radun, uz opasku da će on i njegove kolege u 2012. i 2013. posebnu pažnju posvetiti daljem širenju plasmana na tržištu koje obuhvata prostor bivše Jugoslavije, ali i Albanije.

“Očekujemo na nekim od tih tržišta već ove godine dvocifren rast, zato što su nam osnovice manje, dok se u 2013. nadamo dvocifrenom rastu na čitavom regionalnom tržištu”, precizirao je Radun.

Radun je kazao i da nije jednostavan proces uključivanja “Fruktala”, koji je “Nektar” preuzeo krajem 2011.

“Moj posao i obaveze su udvostručeni poslije preuzimanja ‘Fruktala’, ali smatram da je to normalno u periodu dok u potpunosti ne počnemo da funkcionišemo kao jedna osjetno veća kompanija”, objasnio je Radun.

Radun je ukazao i da “Fruktal” u Sloveniji ima dvije fabrike te jedan pogon u Makedoniji.

“Jedna fabrika ‘Fruktala’ se nalazi u Ajdovščini, a druga u Duplici, mjestu između Ljubljane i Kranja. Naš menadžer iz ‘Nektara’ otišao je u Sloveniju da vodi poslove, ali cijeli preostali rukovodeći sastav je tamo ostao nepromjenjen”, kazao je Radun.

“Nektar” i druge kompanije koje sada posluju o okviru Radun grupe, imaju nešto više od 1.800 zaposlenih, a proizvodni pogoni su smješteni u tri republike bivše SFRJ – Srbiji, Sloveniji i Makedoniji.

“U Sloveniji u ovom trenutku imamo 364 zaposlena, a u Makedoniji 62, dok ostali rade u Srbiji”, precizirao je Radun, uz napomenu da kompanija, gledano u cijelini, raspolaže sa “prilično kvalitetnom i dobro obučenom radnom snagom.”

Radun je iznio i da je prosjek starosti zaposlenih u “Fruktalu” trenutno nešto veći nego u “Nektaru”, napominjući da je to “normalno, imajući u vidu da slovenačka kompanija postoji već 65 godina i da je dobar dio zaposlenih već decenijama u tom preduzeću.” Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!