Capital.ba

Obama predložio Džim Jong Kima za predsjednika Svjetske banke

23.03.2012. / 16:00

VAŠINGTON, Američki predsjednik Barak Obama predložio je Amerikanca južnokorejskog porijekla Džim Jong Kima (52) za narednog predsjednika Svjetske banke.

Analitičari navode da nominacija predsjednika koledža “Dortmut” i bivšeg direktora ogranka za HIV i Sidu u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) predstavlja iznenađenje.

Tri afričke zemlje usvojile su nominaciju nigerijskog ministra za finansije Ngozi Okondžo-Iveale za predsjednika Svjetske banke.

Američki državljanin je na čelu Svjetske banke od osnivanja 1944. godine, ali zemlje u razvoju ističu da je vrijeme za promjenu.

Rok za nominaciju za zamjenu trenutnog predsjednika Svjetske banke Roberta Zelika ističe večeras.

Kim nije pominjan među imenima, koja su se pojavljivala pri Obaminom razmatranju Zelikovog nasljednika na funkciji. Među imenima koja su pominjana su, između ostalih, bivši savjetnik u Bijeloj kući Leri Samers, direktorka “Pepsija” Indra Nuji  i ambasadorka SAD u UN Suzan Rajs.

Kim je među vodećim ličnostima u oblasti globalnog zdravlja. Pored rada u SZO on je jedan od osnivača zdravstvene organizacije “Partneri u zdravlju” 1987. godine. Rođen je u Seulu, ali se sa porodicom preselio u SAD kada je imao pet godina.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!