Capital.ba

Poljska namjerava da smanji uvoz ruskog gasa

21.03.2012. / 7:30

VARŠAVA, Poljska državna petrohemijska kompanija PGNiG, koja već duže od godinu dana pokušava da sa “Gaspromom” dogovori nižu cijenu gasa, namjerava da smanji uvoz tog energenta iz Rusije za 15 procenata, izjavio je juče potpredsjednik koncerna Radoslav Duđinski.

“Zbog nesuglasica oko cijene naš cilj je da količinu uvezenog gasa smanjimo na 85 odsto ugovorenog obima, i smatramo da nećemo morati da platimo penale zbog toga. Nedostajuće količine pokrićemo gasom kupljenim na granici sa Češkom i Njemačkom”, rekao je Duđinski za novinare, izvjestila je ruska agencija RIA Novosti.

PGNiG, koja nižu cijenu gasa od “Gasproma” pokušava da dobije preko aribitraže u Stokholmu, namjerava da 2012. godine kupi od Rusije 10,25 milijardi kubnih metara gasa.

Predsjednik koncerna Gražina Petrovska-Oliva je za poljsku agenciju PAP izjavio da će PGNiG u najskorije vrijeme aktivirati istraživanje gasa iz škriljaca u Poljskoj. Petrohemijski koncern je u januaru dogovorio saradnju na eksploataciji skriljnog gasa sa firmama PGE, Tauron i KGHM, ali i dalje traži partnere.

PGNiG se bavi razradom nalazišta gasa i nafte, eksploatacijom, skladištenjem i transportom energenata, kao i izgradnjom i razvojem pertrohemijske transportne mreže, izvozom i uvozom gasa. Dvije trećine potreba Poljske za gasom PGNiG pokriva uvozom iz Rusije. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!