Capital.ba

Digitalni signal do kraja jeseni ?

20.03.2012. / 11:55

SARAJEVO, Građani na području Sarajeva, Banjaluke i Mostara mogli bi već krajem jeseni imati digitalni signal na svojim TV aparatima, ukoliko sve bude rađeno po planu, a za to će im biti potreban digitalni prijemnik, rekao je savjetnik u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH Mehmed Agović.

Agović je pred početak konferencije “Digitalizacija u BiH: juče, danas, sutra”, koju je u Sarajevu organizovala Regulatorna agencija za komunikacije /RAK/ u okviru regionalnog projekta “SEE Digi.TV”, rekao novinarima da će građani morati da kupe digitalni prijemnik, ukoliko nemaju televizor koji već ima ugrađen ovaj uređaj.

On je naglasio da će se, prema procjenama koje se trenutno rade, kupovina ovih aparata morati subvencionisati trećini populacije u BiH.

Agović je naveo da je rok za prelazak na digitalni signal 2015. godina, ali da Ministarstvo planira da to završi šest mjeseci ranije.

“Za BiH ovo će značiti ogroman korak naprijed ka digitalnoj Evropi i nećemo ostati crna rupa u evropskoj radio-difuziji zato što ćemo se priključiti tom poslu”, rekao je Agović.

Rukovodilac sektora za audiovizuelne usluge i međunarodnu saradnju u emitovanju Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ Asja Rokša-Zubčević istakla je da ovaj projekat, koji provodi RAK, ima za cilj harmonizaciju aktivnosti uvođenja usluga digitalnog zemaljskog emitovanja u regiji jugoistočne Evrope, kako bi se taj proces ubrzao.

Ona je navela da je ovaj projekat u zemljama EU počeo da se implementira 1. januara 2011. godine i da će trajati do 30. aprila 2013. godine.

“U sklopu projekta biće obavljeno niz aktivnosti vezano za komunikacijske, pravne, tehničke i promotivne aspekte digitalizacije”, dodala je Zubčevićeva.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH Natalia Dianiskova rekla je da je EU sa 90.000 evra podržala projekat digitalizacije u BiH, kojoj će pomoć u prelasku na digitalni sistem pružiti i zemlje članice EU.

Dianiskova je naglasila da je u Savjetu ministara BiH u proceduri usvajanje zakona o digitalizaciji i da se radi o kvalitetnom zakonu.

“Što prije bude usvojen ovaj zakon, to će biti korisnije za BiH”, istakla je Dianiskova.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!