Capital.ba

Tableti uskoro najprodavaniji računari

20.03.2012. / 7:30

VAŠINGTON, Tržište tablet-računara doživjeće veliku ekspanziju i prerasti tržište standardnih desktop kompjutera, izjavio je juče direktor “Epla” Tim Kuk.

“Tržište tableta na kraju će prestići tržište pi-sija, samo je pitanje kada”, rekao je Kuk na konferenciji na kojoj je objavio namjeru kompanije da svojim akcionarima isplati dividende.

Kuk je rekao da je “Epl” do sada prodao 55 miliona uređaja “ajped” i da je prodaja najnovije verzije ovog kompjutera premašila sve rekorde ovog vikenda.

“Imali smo rekordan vikend i veoma smo uzbuđeni zbog toga. Gartner procjenjuje da će tržište tableta u SAD dostići 325 miliona jedinica do 2015. godine”, rekao je direktor “Epla”.

Ros Rubin, direktor i glavni tržišni analitičar kompanije “NPD konektid intelidžens”, smatra da bi masovan prelazak korisnika na tablet-kompjutere mogao da se desi već ove godine.

“Ukoliko se nastavi sadašnja stopa promjene strukture tržišta, ima dokaza da će prodaja tablet-računara premašiti laptopove u SAD u bliskoj budućnosti, možda već ove godine”, rekao je Rubun Foks njuzu.

“Epl” nije jedini koji očekuje ubrzan rast tržišta ovog tipa kompjutera. “Majkrosoftov” novi operativni sistem “vindous 8” je na mnoge način prilagođen tabletima i predstavlja udaljavanje od tradicionalnih desktop i laptop kompjutera.

Kompanija “Gartner” u izvještaju od 8. marta navodi da će širom svijeta ove godine prodaja desktop kompjutera biti povećana za 4,4 odsto, na 368 miliona uređaja i da će premašiti 400 miliona do 2013. godine.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!