Capital.ba

Ćulibrk: Profit u ovoj godini povećaćemo 50 odsto

17.10.2008. / 8:20

BANJALUKA, “Predviđamo da ćemo ovu poslovnu godinu završiti s rastom profita od 50 odsto i povećanjem prihoda od 20 do 25 odsto, što je svojevrsni rekord među telekomunikacionim kompanijama”, tvrdi generalni direktor “Telekoma Srpske” Predrag Ćulibrk, te ističe da su akcionari i članovi Upravnog odbora zadovoljni rezultatima postignutim od juna 2007. godine, nakon obavljene privatizacije.

Koliko se bh. tržište telekomunikacija promijenilo od privatizcije “Telekoma Srpske”? Koliko ste uspjeli da osvojite tržišta, posebno u FBiH?

Još ne možemo govoriti o preotimanju, jer tržište nije zasićeno. Kad se tržište zasiti, onda će biti preotimanja. Ovdje je još na djelu tržišna utakmica za nove korisnike. Od privatizacije naovamo, od kada poslujemo s brendom “M:tel”, kompanija je manje-više u svim segmentima pokazala napredak. Ne samo u onim dijelovima koji su vidljivi na prvi pogled, kao što su finansijski pokazatelji, nego i u dijelu unapređenja poslovnih procesa.
Očekujemo da će u dogledno vrijeme doći do privatizacije “BH Telecoma” i “HT Mostar”, tržišna utakmica će biti još otvorenija, a moći će se voditi samo ukoliko sve sfere internog i eksternog poslovanja “Telekoma Srpske” budu postavljene na svoje mjesto.
Kad govorimo o konkretnim brojkama, mi danas imamo milion i šezdeset hiljada korisnika mobilne telefonije. To je povećanje za oko pola miliona u odnosu na period otkako smo došli na ovo tržište. Međutim, kako raste broj korisnika, tako potrošnja po korisniku blago opada.

 Zašto se to događa?
 Razlog je što je sve više korisnika mlađeg uzrasta koji nisu u mogućnosti da potroše značajan iznos novca. Zbog toga ne možemo reći da nam prihod raste istim tempom kako raste broj korisnika. Ali, definitivno bilježimo značajan rast i prihoda i profita. Mislim da ćemo ovaj trend nastaviti, s obzirom na to da imamo ozbiljne razvojne planove i da su u toku značajne investicije i veliki projekti. Iako je tržište malo i ograničeno u pogledu rasta, ipak očekujem da će broj korisnika rasti u naredne dvije-tri godine, kako u broju korisnika, tako i u prihodima, te smatram da taj prostor treba iskoristiti.

 Koliko pretplatnika imate u FBiH?
 Vrlo teško je utvrditi, ali naše procjene govore o 150.000 do 160.000 pretplatnika. Trebate imati u vidu da pripejd korisnici fluktuiraju tako da je teško utvrditi njihov broj. Ipak, na osnovu prihoda utvrdili smo da u FBiH imamo više od 10 odsto korisnika mobilne telefonije. Veliki je broj poslovnih korisnika koji koristi naše usluge. Mi ćemo i dalje nastaviti da razvijamo ovo tržište u marketinškom smislu, a cilj nam je i otvaranje novih prodajnih mjesta u FBiH. Prvi prodajni centar otvorili smo u Zenici, krajem mjeseca otvaramo u Sarajevu, a do kraja godine trebalo bi da imamo prodajna mjesta u Mostaru i Tuzli. Mislim da ćemo stvoriti preduslove da spremni dočekamo bilo kojeg potencijalnog kupca “BH Telecoma” i “HT Mostara”.

 Spomenuli ste investicije i projekte. O čemu je riječ?
 Mi smo za prvih devet mjeseci investirali više od sto miliona KM. Ulažemo u dalji razvoj mobilne mreže s ciljem bolje pokrivenosti, povećavamo broj baznih stanica u oba entiteta, a takođe radimo na desetine objekata u fiksnoj telefoniji. Zacrtali smo sebi cilj da do kraja 2009. godine “Telekom Srpske” nema više dvojnika u fiksnoj mreži, kojih trenutno ima oko 18.000. Do kraja naredne godine planiramo i da potpuno digitalizujemo fiksnu mrežu. Osim toga, uvodimo multipleksiranje po talasnim dužinama, što će nam obezbijediti veći protok podataka. Aktivni smo i u ostalim segmentima telekomunikacione infrastrukture, pa postavljamo optičke kablove na svim teritorijama, uvodimo nova rješenja u fiksnu telefoniju, a pripremamo se i za uvođenje 3G mreže, nakon dobijanja licence, što nas očekuje u naredna tri mjeseca. Bez obzira na to što svi segmenti ne obezbjeđuju visok rast profita, mi podjednako ulažemo u projekte u fiksnoj kao i u mobilnoj telefoniji, jer smatramo da je ona uslov za razvoj drugih segmenata života.
I alternativni operatori konkurentni

 U “BH Telecomu” kažu da su alternativni operatori počeli uzimati tržišni kolač dominantnim telekomima u fiksnoj telefoniji. Kakva je situacija kod vas?

Nema sumnje da se konkurencija pojavila u tom tržišnom segmentu. Mi smo bili svjesni i prije privatizacije da to moramo da uzmemo u obzir. Trenutno djelovanje alternativnih operatora ni u kojoj mjeri ne ugrožava poslovanje “Telekoma Srpske”. Mogu da kažem da u tom segmentu poslovanja bilježimo povećanje prihoda. Smatram da pojava alternativnih operatora može samo još više da natjera i dominantne operatore da u fiksnoj telefoniji razmišljaju na kvalitetniji i moderniji način i da im se suprotstave tržišnim i komercijalnim mjerama. Nezavisne novine

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Ćulibrk: Profit u ovoj godini povećaćemo 50 odsto

    1. korisnik

      Sta ovaj laprda? Radnici telekoma pricaju potpuno drugaciju pricu od njegove. Slabo da se ista radi, a slabo se i ulaze u nove tehnologije. Samo guraju pare u marketing, i marketinske fazone presipanja iz supljeg u prazno.