Capital.ba

Saradnja EPS-a sa japanskom kompanijom

14.03.2012. / 17:39

BEOGRAD, Elektroprivreda Srbije (EPS) i japanska kompanija “Hitači pauer Jurop” potpisali su protokol o saradnji na postojećim i budućim kapacitetima EPS-a, a jedan od projekata jeste izgradnja nove termoelektrane (TENT B3) u Obrenovcu.

“Zbog značajnog iskustva `Hitači` sa lignitom koji se koristi u termoelektranama EPS-a, kompanije će zajednički raditi na poboljšanju rada parametara kotlovskih postrojenja na termoblokovima u postojećim termoelektranama, kao i na smanjenju emisija azotnih i sumpornih oksida”, navodi se u saopštenju EPS-a.

U ime EPS-a protokol je potpisao generalni direktor Dragomir Marković, a u ime “Hitačija” viši potpredsjednik Matijas Johem i menadžer prodaje za Istočnu Evropu Kristijan Kisling.

Iz EPS-a navode da dvije kompanije uspješno sarađuju od 2006. godine kada su ugrađena dva prototipna mlina na bloku A3 u termoelektrani “Nikola Tesla” u Obrenovcu.

“Rekonstrukcija mlinova na blokovima A3 i A4 uspješno je završena, a za ovu godinu je planirano da se tokom remontnog zastoja bloka A5 rekonstruiše svih šest mlinova sa ugradnjom 18 gorionika sa niskom emisijom azotnih oksida“, navodi se u saopštenju.

“Hitači pauer Jurop” je svjetski lider za superkritične i ultrasuperkritične termoblokove kod kojih se kao gorivo koristi lignit a specijalizovan je za generatore pare, požarne i sisteme za kontrolu kvaliteta vazduha u termoelektranama na ugalj, kao i za modernizaciju i održavanje opreme za elektrane.

Japanska kompanija posluje u okviru konzorcijuma koji čine još “Aktiv Austrija”, “Rudnap grup” i “Rudnap grup minel kotlogradnja” iz Beograda. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!