Capital.ba

Đelić: Krajnje vrijeme za uvođenje reda u javne finansije

09.03.2012. / 10:17

BEOGRAD, Bivši vicepremijer Božidar Đelić izjavio je da Srbija mora da bude spremna da uskoro krene u reformu javnih finansija da bi smanjila rashode za koje nema pokrića.

“Moramo biti spremni da, ako se u sljedećih nekoliko nedjelja vidi da javni prihodi nisu na očekivanom nivou, hrabro reformišemo javne finansije i uštedimo tamo gdje to ne ugrožava privredni rast”, rekao je Đelić za Blic. Đelić je kazao da bi Srbija prvo mogla da uštedi kroz centralizaciju javnih nabavki i kroz gašenje crne i sive ekonomije.

“Mislim da je došlo vrijeme da se ukinu sopstveni prihodi budžetskih korisnika i raznih ministarstava, uz gašenje šume paradržavnih institucija koje su nikle pod plaštom evrointegracija, a žive neuporedivo bolje od građana koji ih finansiraju”, rekao je Đelić.

Upitan da li je smanjenje plata i broja zaposlenih opcija za štednju, Đelić je ocijenio da postoji još prostora za uštedu prije takvih mjera. “Naravno da na duži rok treba smanjiti učešće plata i penzija u BDP-u. Jednostavno, krajnje je vrijeme da se ponovo uvede red u javne finansije”, rekao je on.  Blic

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Đelić: Krajnje vrijeme za uvođenje reda u javne finansije

    1. lemi

      imali ste 8 godina da sprovedete obecane reforme.
      sada trebate da odgovarate za ucinjeno.