Capital.ba

Hoćeš posao? Daj lozinku za Fejsbuk!

08.03.2012. / 17:46

NJUJORK, Poznato je da poslodavci sve češće provjeravaju profile na Fejsbuku potencijalnih kandidata za posao.

Ali tu nije kraj. Otišli su korak dalje.

Neki poslodavci, piše Slash Gear, traže puni pristup kompletnom korisničkom nalogu, a neki su bili toliko drski da su čak tražili korisnička imena i lozinke prije nego što bi se sreli sa kandidatima uživo.

Tu praksu je okončala pritužba organizacije American Civil Liberties Union. To nije bio jedini takav slučaj. Navodno postaje redovna praksa da se studenti sportisti na univerzitetima povežu sa svojim trenerima, kako bi oni mogli da imaju uvid u sve što rade.

Koliko to daleko može da ide? Zavisi kako je zakonski riješeno. Američke savezne države Merilend i Ilinois već u proceduri imaju zakone koji će onemogućiti poslodavce i univerzitete u zavirivanju u privatnost svojih zaposlenih i studenata.

Dok se to ne dogodi, sve je moguće, prenose agencije.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!