Capital.ba

Koji grad je najbolji za ulaganje?

03.03.2012. / 17:14

ZAGREB, Fajnenšl tajms uvrstio je Jastrebarsko, gradić u Hrvatskoj sa nešto više od 17 hiljada stanovnika među deset najperspektivnijih gradova južne Evrope.

Jastrebarsko je potpuno otvoreno ulagačima ali i turistima koji mogu uživati kako u samom gradu tako i u njegovoj okolini i poznatom vinogorju.
Do kraja ove godine u preduzetničkoj zoni nići će jedan od najvećih logističkih parkova u Hrvatskoj, Immopark Zagreb – Jastrebarsko, investicija vrijedna 55 miliona evra.
Uz ovaj projekat, u Jastrebarskoj preduzetničkoj zoni je i logistički distribucioni centar Lidla, proizvodni centar farmaceutske industrije Krka, fabrika aditiva IREKS, nekoliko drvnih pogona i fabrika namještaja.

Iako je preduzetnička zona načičkana halama, ništa se manje pažnje ne posvećuje i zaštiti životne sredine.

Planira se tako na području bivše kasarne izgradnja eko naselja s pasivnim kućama koje bi kao izvor energije koristile šumarsku biomasu iz obližnjih drvnih industrija.

Ono što u ostatku Hrvatske koči investicije, birokratija i nerazvijena infrastruktura, u Jastrebarskom nije problem. 34-godišnji gradonačelnik i saborski zastupnik Mihael Zmajlović kaže kako svakom potencijalnom investitoru Gradska uprava dodjeljuje osobu koja će ga pratiti u svim fazama projekta i pomagati mu pri savladavanju administrativnih i birokratskih vjetrenjača.
Progresivnosti ovog gradića doprinosi i geografski položaj. Jaska je smještena između Karlovca i Zagreba, tik uz autoput a povezana je i željezničkim saobraćajem. U okolini ali i samom gradu možete otkriti i tragove nekadašnjeg sjaja ovog kraja dvorcu Erdodi, Oršić i Zvilling. Plešivičko vinska cesta vinoljupci će dovesti do rodnog vinogorja i čak 35 porodičnih gazdinstava sa turističkom ponudom.

Stopa nezaposlenosti duplo manja od hrvatskog prosjeka

Iako Jaskanci nisu svjesni da žive u jednom od najperspektivnijih gradova u južnoj Evropi, životom u ovog gradu uglavnom su zadovoljni. Mladi se žale na nedostatak sadržaja primjenjenog njihovim godinama dok je za one starije, standardno, prije uvijek bilo bolje. No, ono čime se ne mogu pohvaliti njihovi vršnjaci iz drugih dijelova Hrvatske, poslom, Jaskancima je normalno.

Na ‘berzi’ je njih 900, gradonačelnik kaže da je riječ uglavnom o strukturalnoj nezaposlenosti i posljedici propale tekstilne industrije. I u ovom segmentu su daleko od Hrvatskog prosjeka jer je riječ o devet odsto nezaposlenih dok je hrvatski prosjek gotovo 20 odsto. Index.hr

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!