Capital.ba

Poziv za projekte socijalnog preduzetništva i dječije zaštite

27.02.2012. / 13:37

SARAJEVO, ”Unikredit” fondacija danas je objavila prvi poziv za projekte u BiH povezane sa socijalnim preduzetništvom i dječijom zaštitom u lokalnim zajednicama u iznosu od 130.000 evra.

Izvršni direktor Fondacije ”Mozaik”, koja će provoditi ovaj projekat, Vesna Agić rekla je danas u Sarajevu  da je ”Unikredit” fondacija obezbijedila  iznos od 130.000 evra i raspodijelila ga u fond za socijalno preduzetništvo u iznosu od 80.000 evra i fond za socijalnu inkluziju u iznosu od 50.000 evra.

”Za projekte povezane sa socijalnim preduzetništvom mogu aplicirati sva udruženja građana, kao i fondacije registrovani po zakonu BiH, te zadruge. Planirano je da maksimalni iznos za koji se može aplicirati u ovoj oblasti iznosi  20.000 evra, što znači da će, vjerovatno, biti finansirana četiri projekta”, istakla je Agićeva na konferenciji za novinare.

Ona je naglasila da ”Unikredit” fondacija želi da finansira one aktivnosti koje će obezbijediti održivost organizacija koje već imaju prihode ili imaju socijalna preduzeća, te da novac neće biti dat za osnivanje novih preduzeća, jer se žele finasirati organizacije koje imaju određeno iskustvo kako bi se dobila garancija da će projekat biti uspješno proveden.

”U fond za socijalnu inkluziju mogu aplicirati isključivo neprofitna nevladina udruženja i fondacije, a `Unikredit` fondacija je odlučila da se u BiH fokusira na zaštitu djece. Kroz ovaj fond želimo podržati inovativne ideje koje će dati održiva rješenja za poboljšanje položaja djece u BiH”, istakla je Agićeva.

Ona je dodala da su osnovni kriterijumi za apliciranje u ovom fondu da projekti moraju uticati na smanjenje socijalne isključenosti, te da će se po projektu dodijeliti 10.000 evra.

Direktor ”Unikredit” fondacije Mauricio Karara rekao je da je tema u svim zemljama u kojima je ”Unikredit” fondacija provodila ovakve projekte pomoć neprofitnim organizacijama sa ciljem da postanu samoodrživa preduzeća.

”Ovaj projekat u BiH je malo drugačiji od projekata koji su bili u drugim zemljama, jer je  u njima bio manji broj projekata, a više novca po projektu, dok smo u BiH izabrali da imamo više projekata sa manjim finansijskim sredstvima”, naglasio je Karara.

Direktor ”Unkredit bank”  Banjaluka Ivan Vlaho rekao je da  članice ”Unkredit” grupe u BiH već dugi niz godina podržavaju razvoj kulture umjetnosti i sporta, te da na taj način nastoje biti što kvalitetniji dio lokalne zajednice i poboljšavati kvalitet života.

Poziv za prijave projekata otvoren je do 30. marta, a više informacija oko uslova apliciranja se može pronaći na veb stranicama unikredit.ba i mozaik.ba.

”Unikredit” je vodeća evropska banka sa jakim korijenima u 22 zemlje, kao i cjelokupnom međunarodnom mrežom prisutnom na skoro 50 ostalih tržišta sa oko 9 600 poslovnica i više od 162 000 zaposlenih. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!