Capital.ba

Topljenje snijega pogodovaće sadnji voća

27.02.2012. / 11:33

BANJALUKA, Velike snježne padavine u februaru nisu nanijele veće štete u voćnjacima u Republici Srpskoj, a topljenje snijega obezbijediće povećanje vlažnosti zemljišta i stvoriti povoljnije uslove za sadnju voćnih sadnica, prognoze su Poljoprivrednog instituta Republike Srpske.

“Jabučaste voćne vrste ne bi trebalo da imaju oštećenja od izmrzavanja pupoljaka i grana, jer su voćke u ovom periodu u fazi mirovanja, a do izmrzavanja pupoljaka može doći kod kajsija i breskve, zbog čega je potreban oprez u njihovoj rezidbi”, saopšteno je iz Poljoprivrednog instituta.

Nedostatak vlage u zemljištu tokom jeseni otežao je pripremu zemljišta za sadnju, tako da bi proizvođači trebalo da iskoriste dolazeći proljećni period da zasade nove voćnjake.

Iz Poljoprivrednog instituta Srpske su poručili da će stručnjaci uraditi analize rodnih grančica značajnijih voćnih vrsta i dati preporuku o intenzitetu rezidbe. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!