Capital.ba

Prekinute restrikcije struje preduzećima u Srbiji

21.02.2012. / 8:05

BEOGRAD, Sva preduzeća u Srbiji od ponedjeljka nesmetano dobijaju struju, a rad javne rasvjete i svjetlećih reklama biće ograničen još nedjelju dana.

 

Potrošnja struje u Srbiji smanjena je za oko osam odsto, a dodatni uvoz sada iznosi od 13 do 15 miliona kilovat-časova dnevno.
– Mjere o prekograničnom prenosu struje za potrebe EPS važiće još nedjelju dana – kaže Dragomir Marković, generalni direktor domaće elektroprivrede.

– Ograničenje isporuka privredi, suštinski, trajalo je samo četiri radna dana, zbog vikenda i praznika. Time smo uštedjeli oko 500 megavata.
– Privreda je sigurno pretrpjela štetu zbog isključenja električne energije, ali još nemamo precizne podatke – kaže Arijan Avramov, šef službe za plan i analizu u regionalnoj Privrednoj komori Novi Sad. – Takođe, već se postavlja pitanje ko će nadoknaditi gubitke kompanijama koje su se našle na tom spisku i da li će radnici primiti platu i za period kada su bili onemogućeni da rade.
Struja nije gašena u kragujevačkim preduzećima, ali su pojedina, poput „Zastave oružje“, prekidala rad, kako bi smanjila potrošnju kilovata.
– Preduzeća su poštovala mjere štednje, pa je tako smanjena potrošnja za osam odsto – kaže Ivan Savčić iz „Elektrošumadije“. – Potrošnju su redukovali i „Fijat automobili“ i „Forma ideale“.
Oko 10 odsto električne energije uštedio je „Jugoistok“, tokom deset dana smanjenih isporuka. Na ovom području, bilo je isključeno 27 firmi, među kojima „Jura“, „Šin Von“, Niška pivara, „Filip Moris“, „Nisal“ i „Frada“. Štete zbog restrikcija nije bilo, jer prekid rada bio je uobičajen zbog praznika i vikenda.
Proizvodnja u Zrenjaninu se odvijala bez teškoća, jer industrija je redovno dobijala struju, dok su restrikcije važile samo za javnu rasvjetu. Malo su bile usporene isporuke iz „Žitoprodukta“, uljare „Dijamant“, „Mljekoprodukta“, klanice „Agroživ“ iz Žitišta, „Mrkšićevih salaša“ iz Srpskog Itebeja.
Redukovana isporuka električne energije valjevskim firmama „Krušik“, Fabrici za proizvodnju ženskih čarapa „Vali“, hladnjači „Podgorina-Fruht“ u Osječini, industriji stiropora „Fima“ i „Mikrolivu“ u Mionici, nije dovela do problema u proizvodnji.
Inače, rudari, monteri i drugi radnici EPS, koji su prethodnih nedjelja radili na ekstremno niskim temperaturama, dobili su, u prosjeku, dodatak na platu od 20.000 dinara. Tako je oko 400 miliona dinara izdvojeno, kao treći dio januarske plate.
Prijedlog za isplatu dodatka radnicima potekao je od Upravnog odbora EPS, a odobrenje je dala Vlada Srbije. Kako za „Novosti“ objašnjava generalni direktor EPS Dragomir Marković, 20.000 radnika dobilo je u prosjeku po 20.000 dinara, a kriterijume su određivala Privredna društva u dogovoru sa reprezentativnim sindikatima.
– Nisu svi dobili jednako, jer provodili su različito vrijeme na hladnoći – kaže Marković. – Ovaj novac je isplaćen direktno iz naše kase, kao dodatak za rad u ekstremnim uslovima. A mi nijedan dinar nismo dobili iz republičkog budžeta već gotovo deset godina.
Ali, baš teški vremenski uslovi koštali su EPS oko šest milijardi dinara. Jer, to je, tokom januara i februara, bila cijena prekobilanog uvoza struje, rada gasnih hidrocentrala i potrošnje mazuta.
Željezara čeka Dunav
Proizvodnja u „Željezari Smederevo“ biće pokrenuta tek kada bude ponovo uspostavljena plovidba Dunavom. Barže čekaju na istovar sirovina u smederevskoj luci, a većina čeka da isplovi iz bugarske luke Burgas. Najmanje desetak dana biće potrebno da stignu do željezare – kaže predsjednik Skupštine društva željezara Smederevo Predrag Umičević. Novosti

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!