Capital.ba

Njemačka nameće tutorstvo Grčkoj

17.02.2012. / 8:25

PARIZ, Najnoviji manevri unutar Evrogrupe navode na postavljanje pitanja da li najjače zemlje EU – i pored afirmativnih deklarativnih stavova – žele uopšte Grčku unutar evrozone i, čak, same EU.

Ekonomski analitičari se slažu da potezi iz Brisela i Luksemburga prema Atini, jednostavno, nisu bili fer.
Grčka je, smatraju objektivni posmatrači, učinila maksimum koji je mogla, kada su poslanici u nedjelju, u kontekstu prave ulične gerile, izglasali do sada neviđene mjere štednje. I, umjesto da sutradan dobiju obećano, uslijedilo je novo zatezanje i insistiranje Njemačke, uz podršku Holandije.

Umjesto očekivanog sastanka na kome je trebalo da se, poslije novih ustupaka Atine, Grčkoj ozvaniči već zacrtana dodatna pomoć od 130 milijardi evra, došlo je do naglog kočenja, što je naljutilo i predsjednika Evrogrupe Žan-Kloda Junkera.
On je otkazao ministarski sastanak i krenuo u telefonske konsultacije.
– Uvjeren sam da će Evrogrupa uspjeti da preduzme sve neophodne mjere do ponedjeljka – poručio je Junker.
Glavni protivnik produžetka ovakve situacije sa Grčkom je Berlin. Nijemcima nije dovoljno to što Grci stežu kaiš do pucanja, već namjeravaju da primoraju ostale da prihvate da se čitav postupak sad provjerava i spolja.
Namjera Berlina je da se Grčka stavi pod određenu vrstu tutorstva, što će, faktički, biti uslov da se u ponedjeljak konačno donese toliko očekivana odluka o novoj pomoći Atini. Novosti

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!