Capital.ba

“Epl” je podnio tužbu u SAD protiv “Samsunga”

13.02.2012. / 8:15

VAŠINGTON, “Epl” je podnio tužbu u SAD protiv “Samsunga” radi zaštite četiri patenta, poslije serije pravnih okršaja sa južnokorejskim gigantom u nekoliko evropskih zemalja.

Stručnjak za patente Florijan Miler kaže da je riječ o četiri potpuno tehnološka patenta, za razliku od slučajeva pred evropskim sudovima, gdje su teme bili softver i dizajnerska rješenja.

Značaj podizanja tužbi povodom prodaje “Samsungovog” mobilnog telefona “galaksi neksus” nije samo simboličan, pošto taj aparat koristi najnoviju verziju “Guglovog” operativnog sistema “android 4.0”, smatraju tehnološki analitičari.

Oni kažu da je ovog puta meta “Eplove” tužbe operativni sistem, a ne sam telefon “galaksi neksus”, koji je njegov glavni nosilac na tržištu.

Miler kaže da bi “Gugl”, teoretski, mogao da ukloni sporne funkcije koje su zaštićene patentima, kako telefon ne bi bio povučen iz prodaje, ali da bi time poslao signal tržištu da je zaista prekršio tuđa zaštićena prava.

Analitičari oscjenjuju da “Epl” ima dobre šanse da dobije slučaj pred sudom u SAD, što su veoma loše vijesti za “Samsung”.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!