Capital.ba

U Fijatu počinje probna proizvodnja na robotizovanim linijama

09.02.2012. / 13:14

BEOGRAD, Probna proizvodnja na robotizovanim linijama u sedam fabrika koje prave glavne dijelove za novo “Fijatovo” vozilo “500 L” u Kragujevcu  trebalo bi da počne do 15. marta, dok će masovni rad krenuti paralelno sa novom fabrikom automobila, početkom maja.

Roboti su dovezeni iz Italije, dijelom ih je proizveo japanski “Panasonik”, a biće angažovani na svim proizvodnim procesima.

Nova robotizovana linija predstavljena je u jednoj od novoizgrađenih fabrika u industrijskoj zoni “Grošnica”, u PMC.

“Do kraja godine će biti završen i kompletan autoput koji vodi od Kragujevca do Koridora 10. Ključni cilj Vlade je da se ne uruši privredni sistem zbog sveopšte krize. Željezara u Smederevu je bila iznuđen potez, jer ne smije da se zaustavi proizvodnja čelika, pa i limova za fabrike koje su bitne za Srbiju, poput `Fijata`”, rekla je potpredsjednica Vlade Srbije Verica Kalanović.

U fabriku PMC, koja ima 14.000 kvadratnih metara zatvorenog prostora, uloženo je 60 miliona evra, a planirano je da se proširi na ukupno 18.000 kvadrata.

“Posao će samo u našoj fabrici naći 300 radnika iz metalske struke, i već smo dobili polovinu najsavremenije opreme, koja se ispituje, šteluje, i već radi. Do kraja nedjelje dobijamo sve potrebne mašine”, rekao je Dejan Dragutinović, glavni mendžer PMC kompanije.

Prema riječima Aleksandra Ljubića, savjetnika u Ministarstvu ekonomije, “sedam fabrika vitalnih dijelova za ‘Fijatova’ vozila se nalaze u Kragujevcu”, ali u cijeloj Srbiji ima ukupno 120 firmi koje proizvode automobilske dijelove.

“To je dokaz da se Srbija vraća na mapu velikih zemalja koje imaju moćnu automobilsku industriju. U `Fijatovoj` fabrici je završena poizvodnja prototipova, počela je probna proizvodnja novog modela `500 L`, a krajem maja će početi i serijska. Sve osim motora i mjenjača će se proizvoditi u Srbiji, a to je 80 odsto dijelova, što znači da će novi automobil biti pravi srpski proizvod”, rekao je Ljubić.

Predsjednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će naredne godine prihod od izvoza automobila u Srbiji biti 1,3 milijarde evra, što je šestina ukupnog izvoza koji sada vrijedi osam milijardi evra.

Posao će samo u “Fijatu” dobiti 2.500 radnika, dok će u prvi mah samo u fabrikama koje prave vitalne dijelove, u Grošnici i na matičnoj lokaciji “Fijata”, dobiti još 1.300 radnika.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!