Capital.ba

Grčki sindikati uputili poziv na 48-časovni štrajk

09.02.2012. / 12:33

ATINA, Grčki sindikati uputili su danas poziv na 48-časovni štrajk u znak protesta protiv mjera štednje.  

Dva najveća grčka sindikata radnika u državnom i privatnom sektoru ADEDI i GSEE uputila su poziv da od sutra radnici stupe u 48-časovni štrajk.

Lideri grčkih političkih partija nisu uspjeli da postignu dogovor o reformama i mjerama štednje koje su postavljene kao uslov za nastavak isplate međunarodne pomoći.

Ministar finansija  Evangelos Venizelos otputovaće  u Brisel kasnije tokom dana, gdje njegove kolege iz zemalja evrozone očekuju da će predstaviti mjere budžetske štednje  vrijednosti 3,3 milijardi evra za ovu godinu.

Poslije razgovora koje je cijele noći vodio sa liderima tri stranke vladajuće grčke koalicije i zvaničnicima EU i Međunarodnog monetarnog fonda, Venizelos je u zoru izašao pred novinare i rekao da jedno pitanje nije riješeno. Sporna tačka razgovora, na sastanku koji je sinoć trajao oko sedam časova, vezana je za zahtjevano smanjenje penzija.

Međunarodni monetarni fond, EU i svjetske banke zahtjevaju od Grčke novo kresanje plata i penzija  u privatnom sektoru, nova otpuštanja u javnom sektoru i smanjenja izdataka za zdravstvo i odbranu, da bi odobrile novi paket za spasavanje od 130 milijardi evra.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!