Capital.ba

Krajina osiguranje u problemu s kapitalom

30.01.2012. / 8:10

BANJALUKA,  Banjalučko “Krajina osiguranje”, jedina osiguravajuća kuća u većinskom vlasništvu RS, ostaje u problemima s adekvatnošću kapitala nakon što mu je propala planirana dokapitalizacija od oko 2,9 miliona KM.

 

Iako se očekivalo da će se na javnu ponudu “Krajina osiguranja” na Banjalučkoj berzi javiti Akcijski fond RS, kojim upravlja Investiciono-razvojna banka RS, s obzirom na to da su upravo predstavnici tog fonda i inicirali dokapitalizaciju, to se nije desilo.
“Krajina osiguranje” je, prema nerevidiranim podacima, lani bilo i jedino osiguravajuće društvo u RS koje je ostvarilo značajniji pad obračunate premije i to za 6,6 odsto, sa 6,7 miliona na 6,23 miliona KM.
Goran Madžar, predstavnik Akcijskog fonda u “Krajina osiguranju”, kazao je da je “razočaran” što nije došlo do planirane dokapitalizacije društva.
“Ne znam razloge zbog kojih se javna ponuda akcija završila neuspješno, jer sam zbog zdravstvenih problema bio odsutan. Mogu samo reći da sam razočaran, pogotovo što su i nadležni u Vladi RS rekli da će podržati dokapitalizaciju”, kazao je Madžar.
U Agenciji za osiguranje RS, koja je prošle godine “Krajina osiguranju” naložila otklanjanje nedostataka u poslovanju, nisu naveli šta će konkretno preduzeti nakon neuspjele dokapitalizacije, navodeći samo da “očekuje reakciju organa društva”.
Regulator, međutim, napominje da je “Krajina osiguranje” pred kraj 2011. godine naplatilo značajan iznos sredstava po osnovu spornih, prethodno djelimično ispravljanih potraživanja, te da je u toku izrada završnog računa za prošlu godinu. Smatraju stoga da eventualno ostvareni pozitivni finansijski rezultat u 2011. može značajno uticati na osnovni kapital i minimalni iznos garantnog fonda, a time i na preduzimanje njihovih daljih mjera.
“Naravno, ukoliko i nakon toga adekvatnost kapitala bude ugrožena, Agencija će preduzeti mjere u skladu sa zakonom, koje u krajnjoj instanci mogu da podrazumijevaju i oduzimanje dozvole za pojedine vrste osiguranja”, ukazuju u Agenciji za osiguranje RS.
Spoljni revizor i ovlašteni aktuar “Krajina osiguranja” utvrdili su da je to društvo u 2010. godini bilo platežno nesposobno i izrazito nelikvidno, da nema pokrivene tehničke rezerve niti popunjen garantni fond. Nezavisna revizorska kuća, koja je dala mišljenje s rezervom na finansijski izvještaj “Krajina osiguranja” za 2010, ukazala je da je društvo prikazalo daleko viši koeficijent likvidnosti od stvarnog.
Agencija za osiguranje RS je povodom toga sprovela kontrolu društva, izrekla prekršajne mjere prema odgovornim licima i naložila realizaciju mjera u cilju obezbjeđenja adekvatnosti kapitala i otklanjanja uzroka nelikvidnosti. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Krajina osiguranje u problemu s kapitalom

    1. BIA

      Ako ste društvo sa negativnim revizorskim izvještajem i negativnim aktuarskim izvještajem ( podaci sa BL berze ) onda ste u problemu svakako.
      Ako imate Nadzorni odbor ( u statusu privremenog 4 godine )….
      Za poslednje 4 godine Krajina je imala oko 25 miliona KM premiju osiguranja tako da je bilo sasvim dovoljno novaca za sređivanje stanja u bilansima Društva.

      To je to.

    2. deva

      Kumulativni gubitak se nakupio za vrijeme direktorovanja Dragutina Šipke koji je bio 16 godina direktor Krajine, a za to vrijeme je:
      -davao pozajmnice,
      -kupovao stanove (sebi dva, ljubavnici jedan)
      -proveo na službenim putovanjima koliko svi privrednici sada zajedno, jer je u toku svake godine trošio preko
      150 000 ,00 KM a to kada se pomnoži sa brojem godina direktorovanja da se sračunati. Eto priče šta su novi od njega nasledili ali su opet jedna od najboljih kuća na našim prostorima. Pozdrav Milana.

    3. 122

      Taj Sipka vec cetvrtu godinu nije u Krajinaosiguranju, pa mi nije jasno otkud u citavoj prici.

    4. nebojsa

      idem sad koji dan kod njih po stetu , osiguranja su kod nas sva u losem stanju,ali ja se kod KRAJINA OSIGURANJA osiguravam dosta godina i mislim da je dobro ,do sada nisam imao problema kod njih

    5. milana

      dobro je osiguranje i ide ka vrhu,kod njih se osiguravam vec 4 godine za redom,sto se tice automobila i poslovnih prostora,u isplati su dobri .

    6. milana

      šipka veći kreten koji se rodio na ovim prostorima,,,,,,,naj. upropastio svoju porodicu pa normalno i osguranje!

    7. deva

      Ni Sven Alkalaj nije ravan Šipka Dragutinu koji je maznuo: stanove i milione!

    8. deva

      Šipka je davno napravio dar mar u ovoj instituciji a ne ovaj menađžment!

    9. deva

      Šipka Dragutin (Drago) je maznuo što se maznuti može!

    10. deva

      Šipka je maznu što se maznuti može a nije odgovarao ni sata!

    11. bosman

      Ma ovo može samo kod nas kad imamo l******* vlast.

    12. 122

      Ovdje je problem potpuno sposoban menadzment da radi u iskljucivo svom i partijskom interesu (svi clanovi privremenog NO su imenovani ispred IRB-a i clanovi su SNSD-a, a direktorica je ranije bila predsjednik aktiva zena SNSD). Zbog toga im se i gleda kroz prste kad nesto maznu za sebe i agencija za osiguranje mlako reaguje, da je u pitanju ovakva situacija u privatnom OD davno bi dobili zabranu rada od strane Sljivarke.

    13. BIA

      Žalosno je da imate državno osiguranje RS na poslednjem mjestu dok je u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i FBiH državno osiguranje lider na tržištu.

    14. 122

      Sticajem okolnosti pomalo sam upucen u desavanja u ovoj sprdnacini od osiguravajuceg drustva. Naime, prilikom donosenja odluke o istovremenom smanjenju i povecanju kapitala, vrli ”privremeni Nadzorni odbor” koji je i doveo do ovako katastrofalnog stanja je ”zaboravio” napomenuti da je Krajinaosiguranje prije skupstine na kojoj se raspravljalo o dokapitalizaciji naplatilo od Boske 2.8 miliona KM. Boska je ovu lovu prebacila nakon one famozne emisije obveznica. Takodje, nisu bas uvjerljivi bili ni po pitanju utroska sredstava reklame i propagande (navodno je lova otisla u predizbornu kampanju, a radi se milionskom iznosu). Sve ovo zna i Madzar, ali eto…..
      Nije im se bas svidjelo sto su saznali i neki drugi :-)
      Naravno, ima tu jos nekih stvari, ali nije bas za javnost, vise je za tuzilastvo.