Capital.ba

Tržišna vrijednost Applea veća od BDP-a Austrije, Grčke i Argentine

22.01.2012. / 8:10

NJUJORK, Vrijednost Applea na berzi u petak je prešla prag od 400 milijardi dolara, što je novi rekord već odavno najvrijednije tehnološke kompanije na svijetu.

Tržišna kapitalizacija Applea iznosila je u petak na trenutak rekordnih 431,37 milijardi dolara, da bi kasnije vrijednost tokom dana ponovo pala ispod 400 milijardi i na kraju dana stala na 398 milijardi dolara. Ipak, i pored toga Apple se nalazi na visokom drugom mjestu prema tržišnoj vrijednosti. Samo je Exxon kompanija koja vrijedi više od njega (oko 420 milijardi dolara), dok su prvi njihovi pratioci PetroChina sa 270 milijardi dolara i Microsoft sa 235 milijardi dolara.

Vrijednost Applea tako je premašila je BDP, odnosno bruto društveni proizvod država poput Grčke, Austrije, Argentine ili Južne Afrike. Uprkos svojoj veličini, Apple je kompanija koja bilježi najbrži rast u IT industriji, a analitičari očekuju da prijave rast prodaje od čak 45 odsto u odnosu na prošlu godinu, prenose agencije.

Apple je zabilježio nevjerovatan rast za 35 godina postojanja, a najveći napredak su doživjeli nakon lansiranja iPoda. Kada su prije pet godina predstavili svoj prvi iPhone, vrijednost kompanije je nevjerovatno skočila.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!