Capital.ba

Boško Čeko želi da napusti mjesto Glavnog revizora RS

11.10.2008. / 9:00

BANJALUKA, Glavni revizor javnog sektora RS Boško Čeko izjavio je da je spreman da napusti ovu funkciju nakon gotovo osam godina rada u ovoj službi. “Poslije skoro osam godina razmišljanju da je stvarno težak ovaj posao, iz više razloga. Vjerujte da nisam baš zainteresovan za pritiske i spreman sam da, ako Narodna skupština u bilo koje vrijeme zatraži moju ostavku ili smjenu, rado predam ovaj posao svome nasljedniku”, izjavio je Čeko odgovarajući na pitanje da li se ikada pokajao što radi kao glavni revizor.
Čeko je rekao kako takve savjete dobija i od porodice, prije svega iz zdravstvenih razloga. Napomenuo je takođe da su članovi njegove porodice svojevremeno trpjeli prijetnje i pritiske.
Glavni revizor, kome sedmogodišnji mandat ističe 2012. godine, naglasio je da, osim političkih pritisaka, u novije vrijeme trpi i pritiske putem tužbi pojedinih budžetskih korisnika zbog navodnog nanošenja duševne boli nanesenih revizorskim izvještajima, iako glavni revizor ima zakonski imunitet.
Pritisci, prema njegovim riječima, stižu i od pojedinih nevladinih organizacija koje su mu do sada bile podrška.
„Određene NVO traže smjenu glavnog revizora i kompletne službe i optužuju nas da smo korumpirani i to samo iz razloga što je neko iz te NVO osjetio neku svoju potrebu za određenim rješenjem problema. Možete misliti kakav je to pritisak na moje timove za dalji rad“, kaže Glavni republički revizor.
 Čeko je zbog svega zatražio od Odbora za reviziju Narodne skupštine RS da sve ispita i stane u zaštitu Glavne službe za reviziju.
Odgovarajući na optužbe da je u posljednje vrijeme neopravdano ublažio kvalifikacije u svojim izvještajima, Čeko je naveo kako mišljenje s rezervom izneseno u Izvještaju o reviziji konsolidovanog budžeta ne može biti više ili manje pozitivno, kako je to navela Vlada RS.
 “Tamo ima jako puno odstupanja koje smo mi rekli i dali preporuke da se otklone kako bi taj izvještaj bio pozitivan”, napomenuo je glavni revizor.
Na konstataciju da je i sam neke od izvještaja okvalifikovao kao «mišljenje s rezervom, koje naginje ka pozitivnom» (izvještaj za Fond PIO op. a.), Čeko je naveo kako novinari često pitaju čemu više naginje “mišljenje s rezervom”.
Glavni revizor potvrdio je kako još nije od Vlade RS dobio popisne liste niti popis namještaja i opreme, što je, između ostalog, preporučio kako bi izvještaj o konsolidovanom budžetu za 2007. godinu bio pozitivan. Napomenuo je da još nije istekao rok od 60 dana od dostavljanja plana i programa za otklanjanje nepravilnosti.
U Vladi RS su ranije saopštili da su napravili popis namještaja i opreme, ali ga do danas niko nije javno pokazao. Izvor: BHT

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Boško Čeko želi da napusti mjesto Glavnog revizora RS

    1. marinko

      Nemoj Ceko molimo te