Capital.ba

“Elektro-Bijeljina” isporučila 667 miliona kilovat-časova struje

19.01.2012. / 12:55

BIJELJINA, U Zavisno-elektrodistributivnom preduzeću /ZEDP/ “Elektro-Bijeljina” zadovoljni su rezultatima  – u 2011. godini isporučeno je 667 miliona kilovat-časova električne energije, uz gubitke od 12,11 odsto,  što je ispod planiranih gubitaka (13,30 odsto) i onoga što je regulator dozvolio.

Prvi čovjek ovog preduzeća Zlatan Lazarević ističe da se trend  mora nastaviti i, komentarišući rezultate naplate, navodi da je u prethodnoj godini ona bila skoro na 100-odstotnom nivou, ali da postoje potraživanja iz prethodnog perioda, što utiče i na tekuću naplatu.

“S obzirom na to da imamo potraživanja koja se `vuku` iz prethodnog perioda – tekuća naplata nije sto odsto, ali ćemo na tome insistirati u toku ove godine”, poručuje Lazarević.

“Elektro-Bijeljina”  je u prošloj godini fakturisala više od 77 miliona KM i po tom osnovu iskazana je razlika od 33 miliona u plusu. Trenutno se vode aktivnosti u vezi sa reprogramom potraživanja.

Što se odloženog plaćanja tiče, Lazerević podsjeća  da je reprogram ušao u  četvrti ciklus u oktobru prošle godine.

“Ono što je bitno za 2011. godinu jeste četvrti ciklus reprograma, koji je započeo 1. oktobra. `Elektro-Bijeljina` do sada je sklopila oko 1 700 ugovora, od čega 140 ugovora sa pravnim subjektima, a sve to u vrijednosti od oko 5,5 miliona KM”, rekao je Lazarević i podsjetio da je 31. januar posljednji rok za potpis četvrtog ciklusa reprograma.

On upozorava da je to posljednja šansa za one koji imaju potraživanja starija od šest mjeseci da ih reprogramiraju kako ne bi došli u situaciju da budu isključeni sa mreže.

U “Elektro-Bijeljini” u 2011. godini ostvareni su značajni  rezultati u pogledu sprečavanja krađe električne energije na mreži.

“Neovlaštena potrošnja struje  u 2011. godini ili krađa struje, koju smo otkrili, iznosi 2 111 000 kilovat-časova , što nije zanemariva cifra u odnosu na 667 miliona kilovat-časova isporučene energije”, rekao je Lazarević.

On je apelovao na građane da prekinu sa neovlaštenom potrošnjom.

Lazarević  upozorava  da su ekipe ovog preduzeća neprestano na terenu, posebno u kontroli neovlaštene potrošnje struje, te da je  u posljednja dva do tri mjeseca uočen veliki broj nelegalnih korisnika.  “Kazne su veoma velike”, upozorio je on nelegalne korisnike.

“Elektro-Bijeljina” ima oko 110 000 kupaca struje. Ovo preduzeće organizovano je na području 13 opština.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!