Capital.ba

Prekinuti razgovori sa kreditorima

13.01.2012. / 17:57

ATINA, Razgovori između Grčke i privatnih kreditora o mogućem otpisivanju polovine grčkog duga prekinuti su radi razmatranja trenutnih prijedloga, saopšteno je u Atini.

Sporazum sa kreditorima je ključan preduslov za isplatu sljedeće tranše pomoći Grčkoj, u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetranim fondom (MMF) i EU, prenio je Bi-Bi-Si.

Bez tog novca, grčka Vlada mogla bi da ostane bez gotovine i država bi bila primorana da napusti evro zonu.

Finansijska tržišta u međuvremenu su oslabila za jedan do dva odsto usljed glasina da bi tokom dana mogao da bude umanjen kreditni rejting Francuske i još nekih evropskih zemalja.

Komisija koja predstavlja kreditore Grčke saopštila je da pojedine strane nisu reagovale konstruktivno na prijedlog o otpisivanju 50 odsto grčkog duga.

U saopštenju se navodi da su pregovori prekinuti “radi razmatranja benficija” od dobrovoljnog otpisivanja dugova, ali nije precizirano kada će kontakti biti nastavljeni.

Alterantiva dobrovoljnom otpisivanju dugova je momentalan bankrot Grčke, pošto država više ne bi bila u stanju da otplaćuje dugove.

Prošle sedmice, portparol grčke Vlade izjavio je da će Grčka biti primorana da napusti evro zonu ukoliko ne dobije novu tranšu pomoći od EU i MMF-a.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!