Capital.ba

Sindikalci najavili proteste zbog otkaza u preduzeću “Hrvatski telekom”

10.01.2012. / 16:34

ZAGREB, Tri sindikata zaposlenih u preduzeću “Hrvatski telekom” /HT/ najavila su proteste protiv uprave zbog najave da će otpustiti 684 radnika, javili su hrvatski mediji.

Sindikati poručuju da je pohlepa, odnosno namjera da se obezbijedi veći profit, jedini uzrok za novi talas otkaza koji je pretvorio HT u “najuspješniju fabriku tehnološkog viška u Hrvatskoj”.

Sindikalci tvrde da u HT-u nema tehnološkog viška, jer je kompanija angažovala čak 1 102 studenta, te da su prošle godine radnici imali ukupno 112 000 prekovremenih časova rada.

“Naš prijedlog o kompromisu kojim bi viškom bilo proglašeno nešto manje od 200 ljudi Uprava je odbacila”, rekao je predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Juko Cikojević, dodajući da je štrajk jedina preostala opcija.

Protest je najavljen za 19. januar ispred sjedišta HT-a i njemačke Ambasade u Zagrebu, jer sindikalci smatraju da se “Dojče telekom”, koja je suvlasnička firma, ne ponaša tako prema radnicima u Njemačkoj.

Od kako je “Dojče telekom” postao većinski vlasnik HT-a broj zaposlenih je sa 11 400 smanjen na 5 723 radnika, prenose mediji navode sindikalaca.

Kao tehnološki višak biće otpušteno 450 radnika, koji će dobiti otpremnine u prosječnom bruto iznosu 360.000 kuna (93.677 KM), za koje iz HT tvrde da su najveće u Hrvatskoj i šest puta veće od zakonom propisanog iznosa.

Takođe, neće biti produžiti ugovori o radu za još 234 radnika koji su zaposleni na određeno vrijeme.

Hrvatski telekom u saopštenju kao razloge za otpuštanja, između ostalog navodi, da je u posljednje tri godine ukupna vrijednost nacionalnog telekom tržišta smanjena sa 15 na 13 milijardi kuna, zatim smanjenje kupovne moći u zemlji, te sve jači uticaj konkurencije, kao i globalni trend pada prihoda od osnovnih telekom usluga.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever smatra da bi potez Hrvatskog telekoma Vlada trebalo da razumije kao signal upozorenja, jer se radi o viskoprofitabilnoj firmi. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!