Capital.ba

Tegeltija: Neophodna korekcija stopa doprinosa

28.12.2011. / 15:17

BANJALUKA, Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da je bila neophodna korekcija stopa doprinosa za zdravstveno i penzijsko invalidsko osiguranje, jer je došlo do debalansa Fonda PIO i Fonda zdravstvenog osiguranja.

“Pokazalo se preračunom zbirnih stopa doprinosa sa neto na bruto osnovicu da je došlo do debalansa dva fonda i zbog toga je bila neophodna njihova korekcija”, rekao je novinarima Tegeltija u Narodnoj skupštini RS, koja  je danas razmatrala Pijedlog zakona o doprinosima, koji predviđa povećanje stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje sa 18 na 18,5 odsto i smanjenje stope za zdravstveno osiguranje sa 12,5 na 12 odsto.

Tegeltija je istakao da je procjena da će na godišnjem nivou doći do preraspodjele sredstava između Fonda PIO i Fonda zdravstvenog osiguranja od 17 do 20 miliona KM.

On je napomenuo da poljoprivredni proizvođači koji su mlađi od 50 godina zakonskim rješenjima postaju obveznici penzijsko invalidskog osiguranja.

“Definisana je najniža osnovica koju mogu da plaćaju i siguran sam da će poljoprivredni proizvođači, koji uspješnije rade, plaćati doprinose. Primjena stope od 40 odsto znači da bi uplate poljoprivrednika bila znatno niže od minimalne penzije i zbog toga će RS morati refundirati preostali dio novca”, dodao je Tegeltija.

Govoreći o isplati boračkih kredita, Tegeltija je rekao da su uslovi Investiciono-razvojne banke RS /IRB/ za njihovu isplatu bili povoljni i fleksibilni.

“Potrebno je stvoriti uslove u kojima će se ti krediti moći vratiti. Mora se održati stepen fleksibilnosti njihove isplate, ali i stepen sigurnosti da će biti vraćeni”, naveo je Tegeltija.

Komentarišući donošenje budžeta na nivou BiH, Tegeltija je rekao da se u Sarajevu pokušavaju nametnuti neki ciljevi koji su iznad finansijskih potreba.

Prijedlogom zakona o doprinosima predviđeno je povećanje stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje sa 18 na 18,5 odsto uz istovremeno smanjenje stope za zdravstveno osiguranje sa 12,5 na 12 odsto.   Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!