Capital.ba

Centralne banke smanjile osnovne kamatne stope

08.10.2008. / 15:37

LONDON, Šest centralnih banaka, uključujući američke Federalne rezerve i Evropsku centralnu banku, smanjile su danas osnovne kamatne sope za pola procenta kako bi stabilizovale svjetsku ekonomiju i zaustavile pad na finansijskim tržištima.

Američke Federalne rezerve smanjile su kamatnu stopu sa dva na jedan i po odsto, a slične akcije u okviru koordinisane akcije preduzele su centralne banke Kanade i Švedske. Kina je smanjila svoju osnovnu kamatnu stopu za 0,27 odsto, prenosi Bi-Bi-Si.

Evropska finansijska tržišta reagovala su dobro na ovu mjeru bez presedana, pa su neki berzanski indeksi već počeli da se popravljaju.

Očekuje se da će Banka Engleske sličnu mjeru preduzeti sutra, a posljednji put to je učinila u septembru 2001. godine, kada je smanjila kamatnu stopu sa pet na 4,75 odsto.

Objava je usljedila nekoliko časova nakon što je britanska Vlada predstavila paket mjera za spas bankarskog sistema, koji bi mogao da dostigne vrijednost od 500 milijardi funti.

Analitičari ocjenjuju da činjenica da su banke morale da preduzmu ovako drastične mjere ukazuje na težinu situacije na finansijskim tržištima.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!